NOVI SNIMCI ZAROBLJENIH DEČAKA: Danima su u pećini, ali ne skidaju osmeh sa lica! Evo šta su poručili spasiocima (VIDEO)
Foto: EPA/Youtube

DRAMA KAKVU SVET NIJE DUGO VIDEO

NOVI SNIMCI ZAROBLJENIH DEČAKA: Danima su u pećini, ali ne skidaju osmeh sa lica! Evo šta su poručili spasiocima (VIDEO)

Planeta -

Mladi fudbalski tim od 12 dečaka sa trenerom i dalje je zarobljen u pećini na severu Tajlanda.

Oni se nalaze oko kilometar pod zemljom i oko dva kilometra daleko od ulaza u pećinu. Da bi ronioci do njih došli potrebna su im 3-4 sata. Dospeli su do dečaka tek posle desetak dana potrage.

U jednom od snimaka, vide se deca prekrivena folijama i ćebićima koje su im spasioci dopremili kako bi se ugrejali.

Svaki od dečaka se predstavio i poručio da je zdrav.

"Hvala vam", rekao je jedan od njih spasiocima. Mornaričke "foke" su sa dečacima provele noć kako bi pratili njihovo stanje. Pojedini dečaci su imali manje povrede koje su im sanirane.

foto: Tanjug/ AP

Plan je da se do uvale u kojoj se nalazi fudbalski tim uvede podvodna telefonska linija kako bi dečaci i njihov trener konačno razgovarali sa svojim porodicama. Prvi pokušaj je bio bio neuspešan jer je voda oštetila kablove, ali se svi nadaju da će im to uspeti jer bi veza sa porodicama svima značajno smanjila tenziju.

Klaus Rasmusen, jedan od članova spasilačkog tima, rekao je da su dečaci kazali kako su čuli lavež pasa, kukurikanje petla i igru dece. To bi spasiocima moglo da pomogne u traženju pukotina ili rupa kroz koje bi lakše mogli da dođu do dečaka umesto opasnim prolazom kroz pećinu koja je značajno ispunjena vodom.

Ono što sledi biće pravi poduhvat jer niko ne zna zasigurno kako da ih izvuku napolje.

foto: EPA

Jedna od mogućih opcija koja se najčešće pominjala do sada jeste da se dečaci obuče za ronjenje. Nažalost, nijedan od njih ne zna da pliva, pa pored surovosti terena, to predstavlja veliki problem.

foto: AP

Voda nije prozirna, jedva se išta vidi, a struje su jake. Takođe, ta deonica je prepuna svakojakih prolaza što u svakom trenutku može izazvatati veliku paniku tokom akcije spasavanja.

OVAKO IZGLEDA PAKLENA PEĆINA U KOJOJ SU ZAROBLJENI DEČACI SA TAJLANDA: Roniocima treba 4 sata da dođu do njih! Snimak pokazuje zašto je neverovatno teško izvući ih na slobodu (VIDEO)

Spasioci će dečacima redovno dostavljati zalihe i hranu, a zbog toga su se pojavile prognoze da će oni boraviti u pećini mesecima dok ne prođe sezona monsuna. Jedna od opcija je da se dečaci premeste na neko više tlo ne bi li se izbegla opasnost od još većih poplava i utapanja. Svi planovi ipak zavise od vremena jer niko ne može da predvidi koliki će biti nivo vode, a da stvar bude gora, za naredne dane se prognoziraju velike kiše.

Kurir.rs/CNN Foto: EPA/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track