Najnovije vesti

MILIONERI SE NADMEĆU ZA NOĆENJE U ČUVENOJ ĆELIJI BROJ 7: Tu je legendarni Mandela proveo 18 godina, a samo jedna noć će koštati pravo bogatstvo (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

SVE IDE U DOBROTVORNE SVRHE

MILIONERI SE NADMEĆU ZA NOĆENJE U ČUVENOJ ĆELIJI BROJ 7: Tu je legendarni Mandela proveo 18 godina, a samo jedna noć će koštati pravo bogatstvo (VIDEO)

Planeta

Kako bi se finansirao humanitarni projekat za južnoafričke zatvorenike, noćenje u jednoj od najpoznatijih zatvorskih ćelija na svetu ponuđeno je na aukciju.

Radi se o ćeliji u kojoj je ikona južnoafričke borbe protiv aparthejda, Nelson Mandela, izdržavao kaznu.

 

Organizacija "CEO Sleepout", koja se proslavila prodajući direktorima kompanija i milijarderima noćenja na neobičnim mestima u cilju prikupljanja novca za najsiromašnije, došla je na ovu ideju.

"Nijedna aukcija tog tipa se nije održala u Južnoafričkoj Republici. Onaj ko ponudi najviše dobiće čast da provede noć u istorijskoj ćeliji broj 7 u kojoj je Mandela proveo 18 godina”, navodi se.

Smeštena na ostrvu Roben, ta ledena betonska ćelija površine 2,4 s 2,1 metara u kojoj je čamio prvi crni predsednik Južnoafričke Republike, jedna je od najpoznatijih na svetu.

foto: Youtube/Printscreen

Upisan na UNESCO-ovu listu svetske baštine, zatvor-muzej svake godine poseti više od 300.000 ljudi.

foto: Youtube/Printscreen

Nakon što je 2016. organizovala noćenje za poslodavce ispod mosta u Johanezburgu, čime je prikupljen novac za beskućnike, organizacija je ove godine odlučila da na poseban način proslavi 100. godišnjicu rođenja Nelsona Mandele koja se obeležava 18. jula.

Noćenje u je procenjeno na početnu cenu od 250.000 dolara, a po navodi se da se već nudi 300.000 dolara preko interneta.

Ime srećnog dobitnika biće objavljeno po zaključenju aukcije 16. jula. Prikupljenim novcem finansiraće se projekat "iz zatvora na univerzitet" koji će omogućiti bolje obrazovanje južnoafričkih zatvorenika.

 

(VIDEO) NAJGORA RUPA OD ZATVORA U JUŽNOJ AFRICI: Po 86 robijaša nabijeno u male ćelije, od zaraza padaju ko muve

 

Fondacija Nelsona Mandele kazala je da nije upoznata s tom inicijativom i da ne može biti odgovorna za korišćenje ćelije. Muzej na ostrvu Ruben nije se oglašavao o ovom pitanju.

Kurir.rs/News24
Foto: Youtube/Printscreen

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...