12 DEČAKA U PEĆINI UČE DA RONE: 6 sati moraće da plivaju kroz mračne vodene tunele do SPASA! (FOTO, VIDEO)
Foto: Reuters, AP

NEMA VIŠE ČEKANJA

12 DEČAKA U PEĆINI UČE DA RONE: 6 sati moraće da plivaju kroz mračne vodene tunele do SPASA! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Tajlandski spasioci vode trku s vremenom pokušavajući da iz pećine, gde je 12 dečaka sa trenerom zarobljeno već 10 dana, ispumpaju što je više moguće vode da bi uz što manje rizika mogli da ih izvuku napolje, saopštili su danas zvaničnici.

Posle nekoliko dana suvog vremena, očekuju se nove padavine, a samim tim bi moglo da dođe do povećanja nivoa vode u pećini, što predstavlja novu pretnju za zarobljene dečake.

Prema rečima vatrogasca, pojedini delovi prolaza koji vodi do mesta gde su dečaci pronađeni, potpuno su poplavljeni, tako da je za sada jedini način da izađu - ronjenje i to kroz mračne tunele, koje za iskusne ronioce traje po 6 sati.

SVET NA NOGAMA! DEČACI U SMRTNOJ OPASNOSTI! Moramo ih spasti do nedelje, dolaze velike kiše i POTOPIĆE PEĆINU! U opticaju 3 plana, ronilac objasnio šta je NAJVEĆI PROBLEM (VIDEO)

Jedan od iskusnih ronilaca objasnio je da je najveći problem kod spasavanja to što su dečaci proveli 11 dana bez hrane i adekvatne vode.

"Verovatno su i mentalno i fizički slabi. Čak i kada ste iskusni ronilac morate biti u dobroj formi da biste ronili" rekao je.

"Ono što nas najviše brine je vreme. U trci smo s vremenom, a sada smo u trci i sa vodom", rekao je novinarima lokalni zvaničnik Narongsak Osatanakorn, preneo je BBC.

ŠOK! OTKRIVENO ZAŠTO SU DEČACI SA TRENEROM UŠLI U POPLAVLJENU PEĆINU: Svi su mislili da su se sakrili od kiše, ali je istina mnogo OPASNIJA! (VIDEO)

Narongsak je rekao da su tajlandske mornaričke "foke" zadužene da naprave plan za izvlačenje dečaka i procene rizika.

Da li će svih 13 biti izvučeni istovremeno, zavisi od njihovog stanja, kazao je Narongsak.

RONIOCI JEDINI SPAS ZA DEČICU ZAROBLJENU U PEĆINI: Izvlačiće ih kao veknice da ne ostanu pod zemljom godinu dana! Ali ta operacija je SMRTNO OPASNA (FOTO, VIDEO)

Zvaničnici su za to da se dečaci izvuku što je pre moguće, s obzirom na najavljene nove padavine koje će zasigurno dovesti do povećanja nivoa vode u pećini i otežati ili čak potpuno onemogućiti prolaz u pojedinim delovima.

Kurir.rs/ CNN/ Gardijan

Foto: Reuters i AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja