Najnovije vesti

FEJSBUK UKIDA AMERIČKU NEZAVISNOST: Kompanija kritikovala post sa važnim istorijskim dokumentom, kasnije se izvinila!
Foto: Profimedia

tehnologija

FEJSBUK UKIDA AMERIČKU NEZAVISNOST: Kompanija kritikovala post sa važnim istorijskim dokumentom, kasnije se izvinila!

Planeta

Algoritmi Fejsbuka okvalifikovali su delove Deklaracije nezavisnosti SAD kao govor mržnje i uklonili izvode iz nje podeljene putem te društvene mreže

Teksaški list Liberti kaunti vindikejtor objavljivao je putem svoje stranice na Fejsbuku delove Deklaracije povodom Dana nezavisnosti SAD, 4. jula, a algoritmi su kao problematičan ocenili deo u kojem se govori o "nemilosrdnim indijanskim divljacima", prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

 

Fejsbuk je prvobitno automatski obavestio list da objava sa spornim delom krši standarde kompanije u vezi s govorom mržnje, ali se kasnije izvinio i objavio osporeni deo teksta Deklaracije.

 

"Izgleda da smo napravili grešku i uklonili s Fejsbuka vašu objavu koja nije kršila naše standarde", stoji u poruci Fejsbuka američkom listu.

Urednik Liberti kaunti vindikejtora Kejsi Stinet prokomentarisao je slučaj rekavši da bi "možda bilo bolje da je (autor Deklaracije) Tomas Džeferson napisao 'američki starosedeoci na zahtevnom stupnju kulturnog razvoja'".

 

"Nažalost, Džeferson, kao većina britanskih kolonista u to vreme, nije imao skroz prijateljski stav prema američkim starosedeocima", naveo je Stinet.

 

Pomoćnik urednika političkog časopisa Rizon Kristijan Bričgi naveo je u blogu da je odluka ukazala na problem s automatizovanim otkrivanjem govora mržnje, pošto "robot treniran da uoči politički nekorektan govor nije dovoljno pametan da primeti kada je taj jezik deo istorijski značajnog dokumenta".

 

Kurir.rs/Beta

Foto: Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...