ŠEF ITALIJANSKOG PENZIONOG FONDA IZJAVOM POKRENUO BURU: Migranti su nam potrebni da bismo imali za penzije! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

NIJE ZA ANTIMIGRANTSKU POLITIKU

ŠEF ITALIJANSKOG PENZIONOG FONDA IZJAVOM POKRENUO BURU: Migranti su nam potrebni da bismo imali za penzije! (VIDEO)

Planeta -

Italiji je potreban veći broj radnika migranata kako bi pomogli u finansiranju sve većeg broja penionera, upozorio je direktor italijanskog državnog penzionog fonda (INPS) otvoreno kritikujući vladinu antiimigrantsku politiku.

Aktuelne prognoze pokazuju da će se do 2045. godine u Italiji broj penzionera izjednačiti s brojem radnika, upozorio je na godišnjoj konferenciji INPS-a u utorak Tito Boeri, univerzitetski profesor koga je na mesto direktora penzionog fonda imenovala prethodna vlada levog centra.

"Broj doseljenika ključan je da bi se odnos onih koji primaju penzije i onih koji rade zadržao na održivom nivou", upozorio je Boeri.

foto: AP / Libyan Coast Guard

Ako se aktuelni demografski trendovi nastave, broj stanovnika Italije smanjiće se u idućih pet godina za 300.000, napomenuo je. "To se može sporediti s nestankom grada poput Katanije", pojasnio je.

"Prepolovimo li priliv migranata u idućih pet godina, naše stanovništvo smanjiće se dodatno za brojku koja odgovara sadašnjoj populaciji Torina", naglasio je.

Italijani su loše informisani o tome koliko migranata trenutno živi u zemlji pa tako građani u proseku tvrde da oni čine 26 odsto stanovništva, dok je stvarni udeo migranata samo devet odsto, upozorava Boeri.

"Razlika između percepcije i stvarnosti daleko je izraženija ovde nego negde drugde. Posredi nisu tek predrasude već dezinformacije", smatra on.

Kritikovao je takođe plan vlade o izmenama reforme penzionog sistema iz 2011. godine koja predviđa podizanje starosne granice za odlazak u penziju.

Vlada želi da kreira sistem u kome će se godine radnika i njegov staž sabirati, a pravo na penziju ostvarivati kada zbir dostigne 100.

Rim tvrdi da će ta promena stajati nekih pet milijardi evra godišnje, a Boeri prognozira da će iznos biti daleko veći i da će dostići 18 milijardi evra godišnje.

Nemoguće je vratiti stvari na početak kada je u pitanju reforma, ali moguća je veća fleksibilnost, naglasio je.

foto: Fonet AP

Novi italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini obećao je oštre mere za suzbijanje ilegalnog doseljavanja i masovne deportacije, a Boerija je psole istupa optužio za politikantstvo. "Gde on živi? Na Marsu?", napisao je Salvini na Tviteru.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track