OČAJNIČKI APEL IRANA TRAMPU: Prestani da radiš jednu stvar, uništićeš ceo svet! (VIDEO)
Foto: AP, Shutterstock

direktno

OČAJNIČKI APEL IRANA TRAMPU: Prestani da radiš jednu stvar, uništićeš ceo svet! (VIDEO)

Planeta -

Rat reči o cenama nafte nastavlja se između Donalda Trampa i Irana, a najnoviji apel iz Teherana je da predsednik SAD prekine da tvituje.

"Tvoje tvitovi su podigli cene za najmanje 10 dolara za barel", izjavio je iranski guverner OPEC-a Husein Kazempur Ardebili u poruci Trampu. "Zaustavi se, inače će ići još više!"

Tramp je u sredu tvrdio da Organizacija zemalja izvoznika nafte "malo pomaže" u smanjenju troškova američkog benzina i "štaviše oni guraju cene naviše". Uprkos tome ključni član OPEC Saudijska Arabija potvrđuje da će grupa i njeni saveznici povećati proizvodnju, a analitičaru upozoravaju na novi rsat cena je je smanjeno snabdevanje kako iz Irana tako i iz Venecuele.

Sukob oko politike OPEC-a i nastavak sankcija Sjedinjenih Država protiv Irana povećan je ove sedmice, dok Tramp nastavlja da tvrdi da je organizacija kriva za rast cena.

Iranski zamenik komandanta Revolucionarne garde Saroleh izjavio je u sredu da će svaki pokušaj zaustavljanja izvoza nafte rezultirati zatvaranjem Hormuškog tesnaca, uskog plovnog puta u Persijskom zalivu koji se odvija najveći promet naftom.

Dok se OPEC suočava sa povećanim pritiskom Trampa da učini više, sankcije Amerike prema članovima grupe Iranu i Venecueli dižu neizvesnost.

Kurir.rs/Financial post

Foto: Shutter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track