JUŽNA KALIFORNIJA SE USIJALA: Kao da žive u peći, u 3 sata noću 37 stepeni! (VIDEO)
Foto: printscreen facebook

vrelo

JUŽNA KALIFORNIJA SE USIJALA: Kao da žive u peći, u 3 sata noću 37 stepeni! (VIDEO)

Planeta -

U južnom delu američke savezne države Kalifornija je kao u peći zbog vrelog talasa za koji meteorolozi kažu da bi mogao da bude rekordan, sa temperaturama koje su oko 40 stepeni Celzijusa.

Vlasti pozivaju stanovništvo da posete centre za rashlađivanje uspostavljene u lokalnim bibliotekama i drugim objektima, upozoravajući da manje bolesti vezane za pregrevanje ljudskog organizma mogu da se brzo pogoršaju i postanu fatalne.

"Ekstremna vrućina može da bude opasna, posebno za mlade osobe i starije ljude", navedeno je u saopštenju gradonačelnika Los Anđelesa Erika Garsetija.

Na dosta lokacija u južnoj Kaliforniji pre zore izmerena je temperatura od oko 27 stepeni Celzijusa, dok je u mestu Gaviota u okrugu Santa Barbara, na 200 kilometara zapadno od Los Anđelesa, u tri sata ujutru izmereno oko 37 stepeni Celzijusa.

Nacionalna meteorološka služba SAD objavila je da je razlog ovakvog vremena "gigantska" kupola visokog pritiska iznad južne Kalifornije, a širi se i iznad delova Arizone, Nevade i Jute. Inače požari već besne u Juti, čak njih 66.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track