TAJLANDSKE VLASTI OTKRILE KADA ĆE KRENUTI U AKCIJU SPASAVANJA DEČAKA ZAROBLJENIH U PEĆINI: Mališani su naučili da rone, ali VREME ISTIČE i evo čega se sada najviše boje! (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube

drama koju prati ceo svet

TAJLANDSKE VLASTI OTKRILE KADA ĆE KRENUTI U AKCIJU SPASAVANJA DEČAKA ZAROBLJENIH U PEĆINI: Mališani su naučili da rone, ali VREME ISTIČE i evo čega se sada najviše boje! (VIDEO)

Planeta -

Još uvek je neizvesno da li će uspeti da spasu 12 dečaka i njihovog trenera iz pećine na Tajlandu u kojoj su zarobljeni već skoro dve nedelje.

Koliko je akcija spašavanja opasna i teška, svet se uverio na najgori mogući način. Naime, jedan od spasilaca poginuo je roneći posle dostave kiseonika dečacima.

Tajlandska vlada sazvala je vanrednu konferenciju za medije na kojoj su negirali vesti da će noćas pokušati da izvuku dečake iz pećine. Narongsak Osatanakorn, guverner pokrajine Čang Raj na čijoj teritoriji se nalazi pećina u kojoj su dečaci rekao je da spasioci traže najbezbedniji plan evakuacije, ali da ne mogu da potvrde da je noćas najbolje vreme za to.

"Bojimo se trenutnih vremenskih uslova i količine kiseonika u pećini", rekao je on i ponovio više puta da moraju da nađu najbolje moguće rešenje. Ako rizik bude minimalan, oni će pokušati da izvuku dečake što pre.

Dodao je da su dečaci naučili da rone. Upitan zašto se onda već nije krenulo akciju spasaavanja, rekao je da vlada želi da akcija prođe uz minimalan rizik.

"Ako počne da pada kiša, pokušaćemo da ih izvučemo iz pećine", rekao je guverner Narongsak.

Komandir Apakorn Jukonkavej upozorio je na novi veliki problem sa kiseonikom čiji nivo opada. On je rekao da je nivo kiseonika opao za 15 posto, što može da izazove velike zdravstvene probleme kod dečaka.

"Više ne možemo da čekamo da se slože svi uslovi, vreme nam je ograničeno", rekao je on novinarima.

Na desetine vojnika, spasilaca i građana traga za prirodnim dimnjacima, rupama u zemlji koje bi mogle da budu povezane sa dečacima. Drugim rečima, traži se neki do sada nepoznat ulaz u pećinu koji bi spasioce doveo do unesrećenih i umornih dečaka.

Njima su spasioci poslali hranu, vodu i medicinske potrepštine dok istovremeno ispumpavaju vodu iz tunela kako bi olakšali akciju spasavanja. Meteorološka služba međutim, upozorila je da se od 7. do 12. jula očekuju jaki pljuskovi.

Kurir.rs/Gardian

Foto printscreen Yt

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track