TRKA ZA SPAS ZAROBLJENE DECE: Sever Tajlanda zahvatile obilne kiše, mogućnosti za izvlačenje sve manje! (VIDEO)
Spasioci se sklonili od kiše, Foto: Reuters

sad ili nikada

TRKA ZA SPAS ZAROBLJENE DECE: Sever Tajlanda zahvatile obilne kiše, mogućnosti za izvlačenje sve manje! (VIDEO)

Planeta -

Obilan pljusak je zahvatio na sever Tajlanda, otežavajući uslove u pećini u kojoj se spasioci utrkuju s vodom i vremenom kako bi izbavili dvanaest zarobljenih dječaka i njihovog trenera.

Kiša bi mogla da uništi sav napredak ostvaren tokom nedelje na ispumpavanju vode iz kompleksa Tam Luang u severnoj pokrajini Čiang Rai.

Uz opadanje nivoa kiseonika i lošu vremensku prognozu sve je manje vremena za plan da se dečaci osposobe da sami izrone na površinu kroz uske potopljene kanale, što bi bio veliki izazov i za iskusne ronioce.

"Najveće šanse za uspeh imamo u iduća tri, četiri dana", rekao je vođa spasilačkog tima.

Narongsak Osothanakorn, šef operacije spašavanja i guverner provincije Čiang Rai u kojoj se pećina nalazi, u subotu je rekao novinarima da su uslovi za moguću evakuaciju trenutno "najpogodniji" što se tiče nivoa vode i zdravlja dece.

Ali dodao je da i dalje traju rasprave i pripreme o mogućem pokretanju misije spasavanja. Ranije je rekao kako je moguće da dečaci neće biti evakuisani u isto vreme.

Narongsak je naglasio da će na konačnu odluku uticati i sve manja količina kiseonika u pećini i pjetnja dodatnih kiša koje se prognoziraju za ovaj vikend i koje bi mogle trajati nekoliko dana.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track