BITKA U SIRIJI SE BLIŽI KRAJU: Još jedna sila se pokorila RUSIJI (VIDEO)
Foto: EPA / Youssef Badawi

strategija

BITKA U SIRIJI SE BLIŽI KRAJU: Još jedna sila se pokorila RUSIJI (VIDEO)

Planeta -

“Danas je jasno da su namere Izraela poražene kada se može objaviti da za sirijsku vojsku prelaženje linije razilaženja iz 1974. godine značilo prelaženje crvene linije.“

Posle samo dve nedelje od početka vojne operacije, džihadisti i militanti u većem delu istočne ruralne Dare na jugu Sirije su se ili predali ili su savladani, a preko 70 sela koja su oni okupirali je oslobodila sirijska vojska.

U međuvremenu, Izrael je smanjio svoje zahteve ili uslove izrečene u poslednje dve nedelje: od pokretanja pretnji protiv pristupa sirijske vojske ka jugu, do pretnji u slučaju da Damask pogura snage dalje od linije demarkacije iz 1974. godine i sporazuma o razilaženju između Sirije i Izraela, izveštava Ejmagnier.

To jasno znači da su svi igrači (SAD, Izrael, Jordan, Saudijska Arabija) odbacili džihadiste i militante koje su obučavali i okreću im leđa: oni su sada sami.

Već više od sedam godina, Izrael investira u obaveštajne, finansijske, vojne i medicinske zalihe za ove džihadiste i njihove saveznike. U više navrata, Izrael je rekao da više preferira Islamsku državu nego iranske snage na svojim granicama.

Mnogo puta je Izrel pokazao slike džihadista – uključujući i one koji se bore pod zastavom Al Kaide – u izraelskim bolnicama, kako se oporavljaju od rana nanetih tokom sukoba sa silama Damaska.

Danas je jasno da su namere Izraela poražene kada se može objaviti da za sirijsku vojsku prelaženje linije razilaženja iz 1974. godine značilo prelaženje crvene linije. Izrael sada besni jer sirijska vojska ima nameru i sredstva da porazi sve džihadiste i militante koji su dobijali zalihe iz inostranih zemalja. Siriji nikada nije palo na pamet da započne novi rat sa Izraelom pre nego što se sirijska teritorija (na severu) oslobodi.

Sirijski saveznici učestvuju u bici na jugu Sirije kao savetnici i rezervne (male) jedinice da popune praznine samo ako bitka postane kritična na ovom ili onom frontu. Do sada su džihadisti i militanti bili lako poraženi i pokazivali su mali otpor.

Nema sumnje da će Islamska država raspoređen na liniji razilaženja iz 1974. godine, reagovati jer ni sirijska vojska ni Rusija ne nude premeštaj terorističkoj grupi.

Prema tome, jedini izbor koji ID ima u južnoj Siriji jeste borba, predaja ili dozvola za prelazak u Izrael, jer izraelska vojska godinama lepo sarađuje sa ID. Broj terorista se procenjuje na između 1.500 i 2.000, što je relativno mali broj kada uzmemo u obzir da se sirijska vojska suočila sa desetinama hiljada u Al- Jarmoku, ruralnom Homsu, Al-Badiju, Deir-EzZoru i Albukamalu na severu i severoistoku, i potpuno ih je izbrisala.

Sirijski predsednik Bašar al Asad je zanemario bilo kakvu izraelsku pretnju vezanu za učešće iranskih savetnika i specijalnih snaga Hezbolaha u bici za južnu Siriju. Zapravo, Rusija shvata neophodnost prisustva saveznika Damaska na terenu, tako da je operacija u potpunosti podržana i uspeh je zagarantovan. Štaviše, Moskva dozvoljava da se Hezbolah i iranski savetnici povlače iz svake bitke kada sirijska vojska prevlada i kad god Damask smatra da je oblast dovoljno bezbedna da je preuzme u potpunosti.

Prema tome, predsednik Putin može garantovati svom američkom kolegi Donaldu Trampu (i već je to garantovao svojim izraelskim posetiocima prošlog meseca u Moskvi) da nijedan savetnik iz Irana ili Hezbolaha neće ostati na izraelskim granicama (želja sirijske centralne vlade). To je bilo dovoljno da Tramp obavesti Izrael da SAD nemaju razloga da veruju da se on suočava sa bilo kakvom opasnošću od sirijske vojske na svojim granicama.

Već skoro 45 godina, Damask nije počinio bilo kakav ozbiljan napad na Izrael, počevši od linije razdvajanja iz 1974. godine na granici sa okupiranom Golanskom visoravni. Ne može biti poređenja između prisustva sirijskih regularnih snaga i prisustva terorističke grupe ISIS na izraelskoj okupiranoj Golanskoj visoravni.

Zapravo, biće nemoguće za predsednika Trampa da brani izraelski slučaj da zaštiti ID – bez obzira na to što su ova teroristička grupa i Izrael godinama bili “dobri susedi“ – i napadnu sirijsku vojsku da bi povratili svoju teritoriju i potpuno eliminisali prisustvo ID na jugu Sirije.

Ono što ostaje na jugu Sirije je samo taktička borba. Intenziviraće se na jednom frontu, a na drugom će teći glatko. Bitka je postigla svoj prvi cilj da očisti istočnu Daru, u narednim danima, i da osigura granični prelaz Naseb između Jordana i Sirije, pomažući obema zemljama da povrate nekoliko stotina miliona dolara godišnje u trgovini i razmeni.

U drugoj fazi, zapadno od Dare i Kuneitre, sirijska vojska će pogurati svoje snage ka jugozapadu Dare kako bi očistila džihadiste koji stoje na putu između Sirijske vojske i mesta gde se nalazi ID.

Ne postoji određeno vreme za završetak bitke. Ipak, rezultat bitke je lako predvideti: sirijska vojska će ponovo preuzeti kontrolu nad sirijskom teritorijom, naročito nad gradom Dara gde su sve zemlje umešane u “promenu režima“ (Saudijska Arabija, Jordan, SAD, Velika Britanija, Katar) pokrenule svoj protok oružja i finansija za jug.

Oni su uspeli da postignu samo uništenje Levanta (300 milijardi dolara je potrebno za obnovu Sirije), smrt oko 400.000 ljudi, i više miliona raseljenih osoba i izbeglica.

Kurir.rs/Ejmaginer.com

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track