PREOKRET NA TAJLANDU! 4 dečaka na slobodi, SPASAVANJE OSTALIH UGROŽAVA OBILNA KIŠA! Nastavak akcije najavljen za  SUTRA (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA, Reuters, AP, Printscreen Twitter

POČETAK KRAJA DRAME

PREOKRET NA TAJLANDU! 4 dečaka na slobodi, SPASAVANJE OSTALIH UGROŽAVA OBILNA KIŠA! Nastavak akcije najavljen za SUTRA (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Akcija spasavanja 12 zarobljenih dečaka i njihovog trenera iz pećine na Tajlandu počela je rano jutros, a prema nezvaničnim informacijama spasena su prva četvorica dečaka.

13 ronilaca iz čitavog sveta i 5 sa Tajlanda krenuli su u spasilačku misiju, a veruje se da bi prvo dete najranije moglo biti izbavljeno u 21 sat po lokalnom vremenu, odnosno u 16 časova.

19.20 - Majka Mongkola Bunpijama, jednog od četiri dečaka koji su oslobođeni iz pećine na Tajlandu, kaže da je presrećna jer je njen 14- godišnji sin konačno ugledao svetlost dana. Ona je kao većina roditelja noć provela ispred pećine čekajući radosne vesti.

18. 45 -Prema poslednjim informacijama kiša na Tajlandu i dalje jako pada. Spašeni dečaci se osećaju se dobro i nalaze se na lečenju u bolnici.

18.25 - Doktori kažu da se pregledom mora da utvrdi koliko je nedostatak kiseonika i hrane uticao na dečake.

17:15 Australijski novinar Danijel Saton tvitovao je da su 4 do sada spasena dečaka bila na nosilima kada su izlazili iz pećine.

17.00 Reporter Gardijana sa Tajlanda Džejkob Goldberg istakao je da je nekoliko minuta posle konferencije za štampu spasilačkog tima počela da pada jaka kiša, što nikako nije dobar znak.

16:30 Tajlandske mornaričke foke su na svom Fejsbuk profilu napisale da žele svima laku noć i prijatne snove, čime se današnja operacija i zvanično završila.

16:00 U toku je konferencija za novinare tajlandskog spasilačkog tima. Šef misije Narongsak Osotanakorn je istakao da je upoznao prve spasene dečake i da je njihovo zdravlje savršeno. Opširnije o tome OVDE.

On je potvrdio da je 4 dečaka za sada izvučeno i da su prebačeni u bolnicu, kao i da se za 10-ak sati očekuje početak akcije spasavanja sledeće grupe dečaka. Kako su dečaci spaseni iz pećine pročitajte OVDE.

15:55 - Lokalni mediji su objavili da se stanje jednog od spasenih dečaka "pažljivo posmatra".

15:50 - Dvoje ambulantnih koja i jedan helikopter koji prevoze spasene dečake stigli su u bilnicu udaljenu oko 100 kilometara od pećine u kojoj je u toku izvlačenje zarobljene dece.

15:25 - Američki predsednik Donald Tramp iznenada je objavio da zvaničnici SAD blisko sarađuju sa vladom Tajlanda u akciji spasavanja zarobljenih dečaka. Opširnije o tome OVDE.

15.05 - Šest dečaka izašlo je iz pećine na Tajlandu, javlja Rojters pozivajući se na visoko pozicioniranog člana medicinskog spasilačkog tima.

15.00 - SREĆA IH POGLEDALA: Evo zašto je prva grupa dečaka izvučena iz pećine na Tajlandu RANIJE nego što se očekivalo.

14.50 - Lokalni mediji preneli su da se prvi dečak koji je izašao na površinu zove Adul. Opširnije o tome čitajte OVDE.

foto: AP

14.30 - Očekuje se da još jedna grupa od četvorice dečaka uskoro izađe iz pećine.

4 KILOMETRA HORORA: Ove mape pokazuju koliko je jeziv put koji dečake vodi iz pećine na slobodu! (FOTO, VIDEO)

14.20 - Pogledajte OVDE prve snimke spasenih dečaka, koji su odmah prebačeni u vozila hitne pomoći, koja su iz odvezla do helikoptera, a zatim su krenuli ka bolnici koja je udaljena gotovo 100 kilometara.

foto: Reuters/Soe Zeya Tun

14.15 - Prema nepotvrđenim informacijama spaseno je ukupno 4 dece, odnosno prva grupa mališana.

13.40 - Strani mediji navode različite informacije o spasavanju dvojice dečaka.

Rojters navodi reči lokalnog zvaničnika, da su prva dva člana tajlandskog fudbalskog tima spasena iz pećine.

Džon Irvin iz kompanije ITV kaže da mu je šef lokalne policije upravo rekao da su dvojica dečaka izbavljena iz pećine.

13.35 - Pred dečacima je izuzetno opasan put, a kroz kakve sve tunele treba da prođu na putu do slobode pročitajte OVDE.

13.15 - Ivan Karadžić (44), ronilac srpskog porekla, jedan je od vodećih spasilaca koji pokušavaju da izvuku na sigurno dečake zarobljene u pećini. Pročitajte OVDE šta on kaže o misiji spasavanja.

12.55 - Tajlandska novinska agencija objavila je grafički prikaz koji ilustruje težak zadatak koji predstoji roniocima i dečacima. Pogledajte OVDE kako će ronioci izvlačiti dečake.

12.35 - Rafael Arouš, izraelski ronilac koji živi na Tajlandu i radi na spasavanju za CNN je kazao kako je vreme veliki faktor te je trenutno "zapravo jako zaštrašujuće".

Rekao je kako se u pećinu uliva voda sa mnogo mesta i kako bi velika količina kiše mogla "uništiti celu operaciju".

"Brzina je jako važna. Mogla bi se dogoditi neka krucijalna promena u planu pa bi neko mogao doneti odluku da ih ne izvačimo danas", rekao je.

12.00 - Prva grupa dece nalazi se na putu ka izlasku iz pećine. Helikopteri čekaju da ih prevezu u najveću bolnicu u regionu koja je udaljena nešto više od 90 kilometara.

11.50 - Najopasniji deo puta koji deca u pratnji ronilaca treba da pređu jeste uski prolaz na 1,7 kilometara od mesta na kojem su pronađena deca.

Vođa spasilačke misije objasnio je da će, kada prodju ovu crnu tačku, deca biti manje od jednog kilometra od dela pećine u kojem su spasioci postavili bazni kamp. Odatle će morati da prođu još skoro dva kilometra, ali najopasniji deo će biti iza njih.

foto: EPA

Veliki je izazov i da se roni u mutnoj vodi, gde je nulta vidljivost, gde je prostor ograničen i gde je nemoguće pratiti vreme ronjenja, rekli su ranije ove nedelje profesionalni ronioci.

Lekari su procenili da dečaci mogu da izdrže spasilačku akciju. Pored fizičke pripreme i kratke obuke, psihička priprema je važna za uspeh misije.

11.40 - Trener koji je odveo dečake u pećinu poslao je roditeljima izvinejnje u rukom pisanoj poruci. Opširnije o tome pročitajte OVDE.

Roditelji su mu odgovorili potresnim pismom. Pročitajte OVDE šta su roditelji poručili treneru.

11.25 - Sezona monsuna juče je zvanično počela na Tajlandu, a prema fotografijama sa lica mesta, kiša pada sve jače.

Meteorolozi kažu da satelitski snimci prikazuju da će narednih dana padati još jače kiše.

Najobilnije padavine očekuju se u popodnevnim i večernjim satima.

OBJAVLJEN DETALJAN PLAN SPASAVANJA DEČAKA: 2 ronioca pratiće svako dete, a biće lakše kada izađu iz komore 3 (FOTO)

11.10 - Spasioci su ušli u pećinu pre pet sati, a u toku je priprema prvog dečaka koji bi trebaloo da napusti pećinu. Pre nego što su spasioci ušli u pećinu, evakuisano je sve osoblje osim lekara i obezbeđenja, javlja Bi-Bi-Si.

11.00 - Tajlandska vlada objavila je grafički prikaz koji detaljno opisuje kako će svako dete biti spaseno. Pogledajte plan OVDE.

10.50 - Britanska televizija BBC objavila je snimak unutrašnjosti pećine, a njihov izveštač podelio je utiske sa gledaocima. Opširnije o tome OVDE.

foto: Printscreen/ Youtube

10.35 - Dečaci koji su zarobljeni u pećini biće podeljeni u četiri grupe.

Navodi se da će u prvoj grupi biti četiri osobe, dok će druga, treće i četvrta imati po tri osobe. Trener će biti u poslednjoj grupi.

10.15 - Komandir akcije spasavanja u subotu je saopštio da su idealni uslovi za pokušaj spasavanja dečaka u naredna tri do četiri dana. Opširnije o tome OVDE.

foto: Reuters

Juče je, takođe, zvanično počela sezona monsuna u Tajlandu, koja traje do oktobra.

10.00 - Operacija je moguća zbog toga što je voda u pojedinim delovima pećine isušena, pa je moguće da dečaci prepešače.

1 / 16 Foto: EPA

NAJJAČA PORUKA SA TAJLANDA: Fotografija HRABRIH ronilaca pokazuje koliko su spremni za spasavanje dečaka! Evo šta su poručili pre nego što su zaronili! (FOTO, VIDEO)

Takođe, postoje i indicije da bi operacija mogla trajati i nekoliko dana.

9.45 - Komandir akcije spasavanja dečaka iz pećine na Tajlandu, Narongsak Osatanakorn rekao je da bi spasavanje moglo da traje od dva do četiri dana, javlja AP.

On je rekao da su 12 dečaka i njihov trener fizički spremi i mentalno odlučni za svoje izvlačenje iz pećine.

PROBAJTE DA NE ZAPLAČETE! OVO SU POTRESNE PORUKE DEČAKA HEROJA: Ako uspem da izađem, mama, tata, hoću da me odvedete na jedno mesto! (FOTO, VIDEO)

Komandir kaže za AP da je spremno 13 ambulantnih kola i dva helikoptera na dve različite lokacije.

9.00 - Iako nije u potpunosti otkriven plan spasavanja, pretpostavlja se da će dečaci, zajedno sa roniocima deo tunela prepešačiti dok će u određenim delovima morati da rone.

I roditelji i dečaci upoznati su sa planom spasavanja, a kako se navodi, roditeljima su predočeni i svi rizici ove operacije.

8.30 - Nakon što je najavljena operacija spasavanja ronioci su postavili sliku na Fejsbuk pokazujući koliko su spremni za ovu opasnu akciju.

Oni se drže za ruke i time šalju hrabru poruku da će deca biti bezbedna u njihovim rukama.

"Mi, tajlandske foke, zajedno sa međunarodnim timom ronilaca, spremni smo da dovedemo fudbalski tim kući!" napisali su u naslovu posta.

Kurir.rs

Foto: Printscreen/ Youtube, EPA, AP, Reuters, Printscreen Twitter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track