4 KILOMETRA HORORA: Ove mape pokazuju koliko je jeziv put koji dečake vodi iz pećine na slobodu! (FOTO, VIDEO)
Foto: Printscreen/ Twitter

OPASNO DO POVRŠINE

4 KILOMETRA HORORA: Ove mape pokazuju koliko je jeziv put koji dečake vodi iz pećine na slobodu! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Akcija spasavanja dečaka iz pećine u Tajlandu je u toku, a zvaničnici su jutros rekli da bi prvi dečak na sigurnom mogao da se očekuje danas oko 16.00, kao i da će za celu operaciju biti potrebno dva do tri dana.

"Dečaci će iz pećine da izlaze jedan po jedan. Za to će biti potrebno dva do tri dana", rekao je Čalongaao Čajakorn iz kriznog štaba koji upravlja spasilačkom akcijom.

SRPSKI RONILAC SPASAVA DECU NA TAJLANDU: Jako sam umoran, ali dečake ćemo izvući odande! (FOTO, VIDEO)

Prema poslednjim informacijama, dečaci i njihov trener nalaze se četiri kilometra daleko od izlaza, od kojeg ih dele gotovo u potpunosti potopljeni kanali.

U operaciji spasavanja, koja je počela jutros u 5.00, učestvuje trinaest stranih i pet tajlandskih ronilaca. Po dvojica će biti u pratnji svakog dečaka. Za izvlačenje svakog dečaka iz pećine potrebno je oko 11 časova.

Spasioci su prvo stigli do dečaka i učili ih osnovama ronjenja. Ovaj vid spasavanja je veliki rizik pošto mnogi od dečaka ne znaju da plivaju i mogli bi da se uspaniče.

OVAKO ĆE RONIOCI IZVLAČITI DEČAKE: Plivaju u tandemu i drže se za konopac (FOTO)

Najopasniji deo puta koji deca u pratnji ronilaca treba da pređu jeste uski prolaz na 1,7 kilometara od mesta na kojem su pronađena deca.

Vođa spasilačke misije objasnio je da će, kada prođu ovu crnu tačku, deca biti manje od jednog kilometra od dela pećine u kojem su spasioci postavili bazni kamp. Odatle će morati da prođu još skoro dva kilometra, ali najopasniji deo će biti iza njih.

Veliki je izazov i da se roni u mutnoj vodi, gde je nulta vidljivost, gde je prostor ograničen i gde je nemoguće pratiti vreme ronjenja, rekli su ranije ove nedelje agenciji Frans pres profesionalni ronioci.

Lekari su procenili da dečaci mogu da izdrže spasilačku akciju. Pored fizičke pripreme i kratke obuke, psihička priprema je važna za uspeh misije.

"Upućeni su u operaciju i spremni su da budu evakuisani i da se suoče sa rizicima", rekao je danas Narongsak Osotanakorn koji upravlja kriznim štabom.

Kurir.rs/ Beta-AFP

Foto: Printscreen/ Twitter

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

EKSKLUZIVNO: NAJBOLJI SRPSKI RONILAC OTKRIVA KAKVE SU ŠANSE ZA SPAS ZAROBLJENIH DEČAKA! Ni najveći profesionalci ne žele da zarone u pećinama! (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track