ERDOGAN POLOŽIO ZAKLETVU: Zaklinjem se da ću raditi svom snagom da zaštitim i veličam slavu i čast Turske (VIDEO)
Foto: Twitter

NOVI-STARI PREDSEDNIK

ERDOGAN POLOŽIO ZAKLETVU: Zaklinjem se da ću raditi svom snagom da zaštitim i veličam slavu i čast Turske (VIDEO)

Planeta -

Redžep Tajip Erdogan položio je danas zakletvu kao predsednik Turske, dve nedelje pošto je ponovo izabran na taj položaj.

"Kao predsednik zaklinjem se svojom čašću i integritetom pred velikom turskom nacijom i istorijom, da ću raditi svom svojom snagom da zaštitim i veličam slavu i čast Republike Turske i nepristrasno ispunjavam dužnosti koje sam preuzeo", rekao je Erdogan na ceremoniji u parlamentu u Ankari.

Novi Erdoganov mandat, za razliku od prethodnog, počinje u drugačijem političkom okruženju, pošto su referendumom odobrene izmene ustava kojima se šefu države daje punu izvršna vlast.

Očekuje se da će on imenovati kabinet od 16 ministra nakon ceremonije u predsedničkoj palati, na kojoj će prisutvovati više od 7.000 gostiju uključujući 50 predsednika, premijera i drugih visokorangiranih gostiju.

Dok se približavao parlamentu, pristalice su njegova kola posipale cvećem.

Ceremoniji inauguracije predsednika Turske prisustvovaće oko 40 šefova stranih država i vlada, među kojima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Posle polaganja zakletve u parlamentu, Erdogan će goste primiti u predsedničkoj palati, gde će dati prve izjave za javnost i objaviti sastav svog kabineta.

Erdoganovim stupanjem na dužnost na snagu stupa i novi politički sistem u Turskoj, usvojen nakon referenduma o ustavnim amandmanima, kojim se predsedniku daje puna izvršna vlast u zemlji.

Turska je članica NATO-a, kao i kandidat za EU, doduše višedecenijski...

Sve su to razlozi što mnogi, pre svega na Zapadu, uz zamerke na široka ovlašćenja koja Erdogan sada ima, i na to što su izbori održani u uslovima vanrednog stanja, uvedenog posle neuspelog pokušaja državnog udara, nastoje da u tim kritikama ne odu predaleko.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Twitter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track