MEJOVA POSLE DŽONSONOVE OSTAVKE: Bregzit bi mogao da se pretvori u haotičan razvod! (VIDEO)
Foto: AP/EPA / Will Oliver

poruka evropskoj uniji

MEJOVA POSLE DŽONSONOVE OSTAVKE: Bregzit bi mogao da se pretvori u haotičan razvod! (VIDEO)

Planeta -

Britanska premijerka , Tereza Mej, u obraćanju parlamentu zahvalila je Dejvidu Dejvisu i Borisu Džonsonu njihovom radu u poslednje dve godine.

Podsetimo, ministar za Bregzit i ministar spoljnih poslova dali su ostavke jedan za drugim, za manje od 24 sata. Ona je rekla da se nije najbolje slagala sa dvojicom ministara oko najboljeg načina da se do kraja sprovede Bregzit.

"Ne slažemo se oko najbojeg načina da sprovedemo našu zajednišku obavezu da poštujemo rezultate referenduma" iz juna 2016. godine rekla je premijerka u obraćanju britanskim poslanicima.

Na referendumu 2016. godine 52 odsto Britanaca izjasnilo se da Britanija izađe iz EU.

Dauning strit je ranije saopštio da je Mej prihvatila Džonsonovu ostavku i da će ime novog šefa britanske diplomatije uskoro biti objavljeno. Ona je već na mesto novog ministra za Bregzit postavila britanskog evroskeptika Dominika Raba.

foto: Reuters / Hannah McKay

To je veliki udarac po vladu Tereze Mej pogotovo kada je reč o pregovorima o Bregzitu.

Kada je Mejova odala počast Džonsonovom "strastvenom" radu u britanskoj vladi, prisutni poslanici laburističke partije su prasnuli u smeh zbog čega je premijerka morala da napravi pauzu u izlaganju.

Govoreći o Bregzitu, Mejova je rekla da postoji veliki rizik da Britanija izađe iz unije bez dogovora ukoliko EU ne promeni uslove pregovaranja.

To bi moglo da se pretvori u "haotičan razvod", rekla je.

Kurir.rs Foto: AP/EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja