ČUVENI MILIJARDER ŠOKIRAO KINEZE: Tesla povećala cene automobila za više od 20.000 $
Foto: Reuters

u svetlu trgovinskog rata

ČUVENI MILIJARDER ŠOKIRAO KINEZE: Tesla povećala cene automobila za više od 20.000 $

Planeta -

Kompanija "Tesla Inc" je povećala u Kini cene automobila modela X i S za više od 20.000 dolara i postala tako jedan od prvih američkih proizvođača vozila koji je podigao cene u svetlu rastućih američko-kineskih trgovinskih tenzija.

Prenoseći ovu vest sa britanskog automobilskog veb sajta Electrek, agencija Rojters navodi da je "Tesla" u velikoj meri računao na Kinu, najveće svetsko automobilsko tržište, kako bi povećao prodaju svojih električnih vozila i da je planirao i izgradnju fabrike u toj zemlji.

Kompanija je u maju spustila cenu modela X za gotovo 14.000 dolara u Kini, posle najave Pekinga značajno smanjene carina na uvozne automobile. Kina je planirala da sreže tarife na 15 odsto sa 25 procenata za većinu uvoznih vozila od 1. jula.

Međutim, Peking je 6. jula odustao od smanjenja carina na uvoz automobila iz SAD-a, u okviru mera odmazde zbog tarifa predsednika Donalda Trampa na kineski uvoz vredan 34 milijarde dolara.

Kina je 2017. godine doprinela sa oko 17 odsto ukupnim prihodima kompanije "Tesla".

Ovaj proizvođač električnih automobila godišnje isporučuje u tu zemlju oko 15.000 automobila.

"Povećanje cena će pogoditi prodaju, ali je zbog novca koji gubi 'Tesla' morao da podigne cene jer nema mogućnosti da u potpunosti neutrališe više troškove carina", izjavio je analitičar istraživačke kompanije CFRA, Efraim Levi.

"Teslini" modeli S i X poskupeli su tokom vikenda za 150.000 juana do 250.000 juana (za 22.600 do 37.600 dolara) u zavisnosti od verzije, navedeno je u informaciji portala Electrek.

Levi je dodao da će biti i drugih proizvođača automobila koji će povećati cene.

"Ford Motor" je saopštio prošlog četvrtka da za sada neće podizati cene svojih automobila, uključujući i cene luksuznih modela "Linkoln", već da će smanjiti svoje profitne mraže na vozila uvezena u Kinu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja