Najnovije vesti

REKLI ZBOGOM PLASTICI: Čuvena kompanija ukida plastične slamčice zbog zagađivanja okeana
Foto: AP

poslušali mušterije

REKLI ZBOGOM PLASTICI: Čuvena kompanija ukida plastične slamčice zbog zagađivanja okeana

Planeta

Najveći svetski lanac kafića Starbaks (Starbucks) ukinuće plastične slamčice u svojim lokalima u roku od dve godine uz obrazloženje da prestavljaju ekološku pretnju okeanima.

Starbaks je time najveća kompanija za hranu i pića koja se odazvala sve glasnijim pozivima da se smanji zagađivanje plastičnim đubretom, među kojima slamčice imaju istaknuto mesto.

 

Nedelju dana pošto je Sijetl, grad u kojem je osnovan Starbaks, zabranio plastične slamačice i pribor za hranu, ta kompanija je navela da će do 2020. koristiti samo slamčice napravljene od biorazgradivih materijala kao što je papir ili specijalne poklopce bez slamčica.

 

Starbaks već nudi alternativne slamčice u Sijetlu. Zabrana plastičnih slamčica se sve više razmatra u SAD. Stopama Sijetla mogli bi krenuti i Njujork i San Francisko. S druge strane, i veliki lanci počinju da razmišljaju kako da smanje zagađenje nerazgradivom plastikom.

Dankin donats (Dunkin' Donuts) je u februaru odlučio da od 2020. iz svojih lokala ukloni šolje od polisterinske pene.

 

Akcionari Mekdonalda (McDonald's) u maju su odbili predlog kojim se traži izveštaj o plastičnim slamčicama. Kompanija je nedavno saopštila da će preći na papirne slamčice u Velikoj Britaniji i Irskoj do sledeće godine, a u pojedinim američkim restoranima ispituje alternativu za plastične slamčice. Do 2025. bi trebalo da za ambalaže koristi samo ekološki prihvatljive materijale.

 

Mada su plastične slamčice postale jedno od najistaknutijih pitanja u zaštiti životne sredine, one čine tek četiri odsto plastičnog đubreta po broju komada, a po masi i znatno manje. Slamčice daju oko 2.000 tona od skoro devet miliona tona plastičnog otpada koji u vodama širom sveta završi svake godine.

 

Kurir.rs/Beta

Foto: AP

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...