CELA PLANETA ODAHNULA! USPEŠNO ZAVRŠENA MISIJA NA TAJLANDU: Evo zašto dečake nije hvatala panika tokom dramatičnog spasavanja (VIDEO)
Foto: EPA/Youtube

SPASENI SVI DEČACI

CELA PLANETA ODAHNULA! USPEŠNO ZAVRŠENA MISIJA NA TAJLANDU: Evo zašto dečake nije hvatala panika tokom dramatičnog spasavanja (VIDEO)

Planeta -

Ronioci iz redova "mornaričkih foka" uspeli su da iz podzemnog lavirinta izvuku četiri dečaka i njihovog trenera

Svih 12 dečaka i njihov fudbalski trener izvučeni su iz potopljene pećine u

Tajlandu.

foto: Tanjug/ AP

Poslednji su izvučeni najmlađi dečak Čanin Vibonrungruang, zvani Titan (11), i trener Ekapol Čantavong (25), a za njima su iz paklenog lavirinta izašli i hrabri spasioci, među kojima je bio i Srbin Ivan Karadžić.

"Nismo sigurni da li je ovo čudo, nauka ili nešto treće. Svi "divlji veprovi" su na slobodi", saopštile su "foke", tajlandski specijalci koji su vodili akciju spasavanja.

Da bi akcija izvlačenja dečaka kroz potopljene pećinske tunele, od kojih se jedan sužava na samo 45 centimetara, bila uspešna, dečaci su bili drogirani.

"Nismo deci davali anestetike, već samo lekove protiv anksioznosti. To je urađeno da ne bi bili nervozni i da se ne bi uspaničili tokom izvlačenja. To su isti lekovi koje ja koristim kada pucam", rekao je premijer Tajlanda Prajut Čan-o-ča.

Najmanje dvojica dečaka imaju upalu pluća, a možda i opasne bakterijske infekcije

Dečaci su prevezeni pravo u bolnicu i zabranjen im je susret s porodicama dok se ne utvrdi da li su se zarazili tokom boravka u podzemnom lavirintu.

"Nema ni grljenja, ni ljubljenja dok test krvi ne pokaže da nema infekcija. Vrlo je moguće da su deca zaražena bakterijama iz pećine i da imaju leptospirozu ili melioidozu", rekao je Tongčaj Lertvilajratanapong, tajlandski doktor.

Dvojica dečaka koja su izašla prvog dana imaju upalu pluća i sniženu telesnu temperaturu. Prvo što su rekli bilo je da im nedostaju kuća i porodice.

Ne idu na finale SP

Iako je Đani Infantino, predsednik FIFA, pozvao dečake da gledaju finale Svetskog prvenstva u Moskvi, oni neće moći da putuju jer će tada i dalje biti u bolnici. Članove Divljih veprova u goste su pozvali i mnogi timovi, poput Mančester junajteda.

VELIKO PLATNO

Holivud već snima film

Akcija spasavanja dečaka nije još ni bila gotova kada su dvojica američkih producenata - Majkl Skot i Adam Smit - stigli na mesto nesreće i započeli pregovore o snimanju filma o mališanima. BBC je javio da su stigli u Tam Luang u ime filmske kompanije "Pjur Fliks". Na pitanje da li misle da je to što rade bezosećajno, Smit je rekao: "Moramo brzo da delujemo da nas drugi ne prestignu".

Srpski heroj Ivan Karadžić

Jedan od ronilaca međunarodnog spasilačkog tima Ivan Karadžić, volonter srpskog porekla rođen u Danskoj, izjavio je da se divi dečacima zarobljenim u pećini na severu Tajlanda na tome koliko su snažni.

"Ne mogu da shvatim koliko su ta deca staložena. Primorani su da rone, što nikad pre nisu radili i što je potpuno neuobičajeno za decu tog uzrasta. Kada mislim o tome da su dve nedelje proveli u pećini, da nisu videli majke... Izuzetno snažna deca. Skoro nezamislivo", istakao je Karadžić.

Opisujući trenutak kada je video da mu se prvi dečak i ronilac približavaju, Karadžić je rekao da je u prvom trenutku bio veoma uplašen.

"Kada sam, međutim, video da je živ, da diše i da je izgledao dobro, veoma dobro sam se osećao", kaže on.

REAGOVANJA

Ilon Mask

"I dalje sam oduševljen hrabrošću, otpornošću i istrajnošću dece i ronilaca u Tajlandu. Ljudski duh u svom najboljem obliku. Sjajna je vest da su svi bezbedni. Čestitke izvanrednom spasilačkom timu", poručio je milijarder.

Tereza Mej

"Oduševljena sam vestima o uspešnom spasavanju zarobljenih u pećinama. Ceo svet je gledao i pozdravlja hrabrost svih uključenih u akciju", rekla je britanska premijerka. Donald Tramp

"U ime SAD čestitam tajlandskim "fokama" i svima ostalima na uspešnom spasavanju 12 dečaka i njihovog trenera iz podmukle pećine u Tajlandu. Tako divan trenutak, svi su slobodni, odlično obavljeno", poručio je američki predsednik.

BROJKE

  • 23. juna dečaci su ušli u pećinu
  • 2. jula su otkriveni

Kurir.rs

Foto: EPA/Youtube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

EKSKLUZIVNO: NAJBOLJI SRPSKI RONILAC OTKRIVA KAKVE SU ŠANSE ZA SPAS ZAROBLJENIH DEČAKA! Ni najveći profesionalci ne žele da zarone u pećinama! (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track