ŠTA JE AMERIČKI MILIJARDER RADIO U TAJLANDSKOJ PEĆINI? Jedni ga hvale, a drugi optužuju da je želeo da UKRADE SLAVU PRAVIM HEROJIMA! (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube

nikad svima ugoditi

ŠTA JE AMERIČKI MILIJARDER RADIO U TAJLANDSKOJ PEĆINI? Jedni ga hvale, a drugi optužuju da je želeo da UKRADE SLAVU PRAVIM HEROJIMA! (VIDEO)

Planeta -

Jedna od najsloženijih akcija spasavanja u istoriji srećno je završena i 12 dečaka i njihov trener konačno su izvučeni iz tajlandske pećine živi i zdravi.

Sada, na kraju cele ove drame mnogi se pitaju, šta je Ilon Mask radio tamo? Prvi čovek "Tesle" i "SpejsX" bio je aktivan tokom čitave operacije na društvenim mrežama i stalno upadao u komandni centar i nudio svoju pomoć.

Neki ga zbog toga hvale, ali mnogi su ga kritikovali i optuživali da ometa spasioce i koristi ovakvu tešku situaciju za svoju samopromociju. Kako god bilo, Maskova pomoć na Tajlandu na kraju nije bila potrebna. Pronalazač i milijarder ponudio je spasiocima posebno dizajniranu mini-podmornicu kojom bi dečake provezli kroz uske i opasne prolaze, ali komandant operacije je odbio njegovu pomoć, jer je podmornica bila potpuno nepraktičn za misiju spasavanja.

Mask se po prvi put oglasio pre šest dana kada je na Tviteru vidie poruku u kojo su mu sugerisali da bi mogao da pomogne zarobljenim dečacima. Maskje odmah pozvao tajlandske vlasti i ponudio im pomoć. Za početak je poslao svoje inženjere specijaliste za bušenje, ali taj njegov plan je propao zbog tehničkih problema.

Onda je došao na ideju da proba sa 'dečijom podmornicom', odnosno delom rakete SpejsX Falkon. Spasioci su ga odmah upozorili da podmornica može da blokira uske prolaze u špilji, ali on im je poručio da će da napravi

repliku podmornice i proveri da li će da zapne negde u pećini.

Dva dana je Mask u pećini isprobavao podmornicu, ali ona ipak nije upotrebljena. Milijarder je ostavio Tajlanđanima tu podmornicu 'za svaki slučaj ako im ikad bude zatrebala'.

Svi napori Elona Maska da pomogne spasiocima u velikom delu javnosti izazvali su oduševljenje, ali veliki broj ljudi nije baš siguran u iskrenost njegove namere.

"Svako ko barem malo poznaje geografiju i mašinstvo zna da je Maskova podmornica potpuno neupotrebljiva za ovu misiju. Ja znam malo bolje jer sam studirao mašinstvo. Međutim, on od nje nije hteo da odustane do poslednjeg trenutka i svetla reflektora je usmerio prema sebi. Ilone nisi umpravu", napisao je na Tviteru Višnu Narajan, a sličnog je mišljenja i Šon Lajtbrajn.

Just got back from Cave 3

Објава коју дели Elon Musk (@elonmusk) дана

"Čekajte, da li je moguće da se Mask promoviše na operaciji spasavanja dece!?"

"Zašto Ilon Mask želi da jzrade slavu hrabrim tajlandskim spasiocima?", upitao se jedan komentator na društvenim mrežama.

"Ilon Mask je pravi majstor za samopromociju i on sigurno zna kako da dođe na naslovne stranice. Međutim, budimo iskreni... Čovek se uključio u operaciju tek kada ga je armija fanova molila da pomogne, pre toga nije se oglašavao", kaže specijalist BBC-a za tehnologiju Rory Cellan-Jones.

Kurir.rs/BBC

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track