DOJČE VELE O POLITIČKOM ZEMLJOTRESU U BRITANIJI: Dok se u Londonu vodi borba za vlast, a zemlja srlja ka ponoru, evo šta radi EU!
Foto: printscreen

haos

DOJČE VELE O POLITIČKOM ZEMLJOTRESU U BRITANIJI: Dok se u Londonu vodi borba za vlast, a zemlja srlja ka ponoru, evo šta radi EU!

Planeta -

Sve dok Konzervativna partija u Britaniji ne razjasni ko vodi glavnu reč o Bregzitu, Brisel je primoran da čeka, a dok se u Londonu vodi borba za vlast - zemlja se i dalje kreće ka ponoru, ocenjuje Barbara Vezel, autorka članka koji je danas objavila nemačka medijska kuća "Dojče vele".

Ostavku je juče najpre podneo ministar za Bregzit Dejvid Džons, a zatim i ministar spoljnih poslova i vodeći zagovornik Bregzita, Boris Džonson, osujetivši pokušaj premijerke Tereze Mej da svoj kabinet povede ka "mekšem" izlazu iz EU.

Koordinisane ostavke dvojice najžešćih ideologa Bregzita, vladu Tereze Mej vode u haos i ruše nade EU da bi narednih nedelja konačno mogli da počnu konkretni razgovori o ugovoru o raskidu i budućim odnosima, navodi se u tekstu. Još prošlog petka Mej je pokušala, svojevrsnom akcijom prepada, da primora svoj posvađani kabinet na jedinstvo, ali se ona, kao što se ispostavilo, pokazala kao potpuno pogrešna, ukazuje autorka, podsećajući da su britanski konzervativci duboko podeljeni kad je reč o tome koliko bi uopšte sa Evropom nakon Bregzita još trebalo imati posla.

"Tvrdolinijaši nisu spremni na kompromise, dok umereni poslanici u Donjem domu parlamenta smatraju da je "tvrd" Bregzit o kojem sanja druga strana sulud. Preko tog ponora nema mosta. Premijerka se drži na vlasti, ali je neizvesno da li će preživeti glasanje o poverenju. Sve što je štiti jeste saznanje da trenutno njen težak posao niko ne može da obavlja bolje od nje same", ocenjuje Vezelova.

S druge strane, radikalnim zagovornicima Bregzita nedostaje podrška u parlamentu, pa tako Džejkob Ris-Mog, koji se uvek iznova vraća u igru, nije u stanju da okupi većinu.

"Situacija deluje kao propala i beznadežna. Vlada haos, a burne scene u Donjem domu parlamenta ne vode ka stvaranju poverenja", tako je trenutna situacija u Britaniji opisana u tekstu.

Ocenjuje se i da Bregzit, kao i Konzervativna stranka, cepaju Veliku Britaniju i truju politicko sučeljavanje. Evropska unija već mesecima moli britansku vladu da ne pregovora sama sa sobom, već sa Briselom, ali umesto da bude bolje - sve je gore, konstatuje autorka. I pored svega, kako navodi, Tereza Mej smatra da njeni predlozi o "blažem" Bregzitu pokazuju rezultate, ali njeni predlozi koji su na stolu služe isključivo britanskim interesima te bi zato u najboljem slučaju mogli da budu tek osnova za dalje pregovore.

"Ta šarena mešavina, koja se sastoji od malo carinske unije i delića zajedničkog tržišta po britanskom ukusu, u toj formi nije prihvatljiva za EU. Potrebni su dalji kompromisi i detaljni pregovori, kako bi iz njih proizišlo prihvatljivo rešenje i za evropsku stranu", ocenjuje se u tekstu.

Upozorava se i da, čak i da Tereza Mej preživi aktuelnu borbu sa svojim domaćim "tvrdolinijašima", u novom problemu mogla bi da se nađe kasnije, ukoliko Brisel ne bude želeo da joj da ono što želi. U tekstu DW se primećuje da su neprestane trzavice u britanskoj vladi za EU suvišno i nepoželjno odvraćanje od problema, dok trenutno ima važnijih stvari kojima se treba baviti, kao što su "preteći NATO samit sa Trampom, kao i njegov, ništa manje opasan, sastanak sa Putinom, spor u vezi s izbegličkom politikom i jačanje populista u Poljskoj, Italiji i Austriji".

Umesto toga, ocenjuje se, snaga i vreme se traće na razgovore o Bregzitu koji se vrte u krug pri čemu "deluje kao da tvrdi zagovornici Bregzita u Velikoj Britaniji ne shvataju situaciju u svetu i da svojom nemilosrdnom precenjenošću veruju da su u stanju sami da izađu na kraj sa svim tim izazovima".

Ali, sve dok vlada u Londonu jednom zauvek ne razjasni ko vodi glavnu reč kada je Bregzit u pitanju i ko u Briselu zastupa većinu, pregovore je besmisleno nastaviti. Diplomate EU primorane su da čekaju dok se u Velikoj Britaniji ne završi bitka za moć. I ako ne budu imali sreće, već dogovoreni delovi ugovora o raskidu mogli bi da se izjalove.

"Izgleda kao da u Velikoj Britaniji delovi vladajuće stranke mesečareći idu ka ponoru. I kao da niko u EU nije u stanju da spreči taj pad", zaključuje autorka teksta.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track