NEVEROVATNA PRIČA DEČAKA IZ PEĆINE: Odrastao je u plemenu okružen drogom! Onda su se preselili i postao najbolji učenik! EVO KAKO JE DRUGARIMA SPASAO ŽIVOTE (VIDEO)
Foto: AP, Printscreen, YT

SADA SU SVI NA BEZBEDNOM

NEVEROVATNA PRIČA DEČAKA IZ PEĆINE: Odrastao je u plemenu okružen drogom! Onda su se preselili i postao najbolji učenik! EVO KAKO JE DRUGARIMA SPASAO ŽIVOTE (VIDEO)

Planeta -

Priča o 12 dečaka koji su zajedno sa svojim fudbalskim trenerom 18 dana bili zarobljeni u pećini na Tajalndu obišla je ceo svet.

Sada su svi na bezbednom i oporavljaju se u bolnici. U međuvremenu, sabiraju se utisci i otkrivaju se manje poznati detalji drame na Tajlandu.

U grupi od 12 dečaka, uzrasta od 11 do 17 godina, jedan od njih, Adul Sam-on (14) imao je i sam važnu ulogu u spasavanju.

Naime, Adul je imao teško detinjstvo jer je rođen u plemenu u Mjanmaru koje je poznato po trgovini drogom.

Pošto su njegovi roditelji želeli da mu obezbede bolji život, preselili su se na Tajland kada je imao 6 godina.

Kada je krenuo u školu, ubrzo je postao najbolji učenik, a dobre ocene i uspesi na sportskim takmičenjima su mu obezbedili stipendiju.

foto: Youtube/Printscreen

Između ostalog, tečno govori 5 jezika, engleski, tai, burmanski, mandarinski i va (jezik kojim se služe pripadnici etničke grupe Va, u Kini i Burmi).

SREĆAN KRAJ DRAMATIČNOG SPASAVANJA: Svi dečaci i trener na SLOBODI! Svet slavi ronioce HEROJE! Izašli i spasioci i lekar! (FOTO, VIDEO)

Upravo to znanje mu je omogućilo da komunicira sa spasiocima. Kada se pojavio prvi ronilac, Britanac, Adul je razgovarao sa njim objasnivši mu da su gladni. Takođe, pitao je koliko dugo su u pećini i kada mogu da izađu.

To je svakako olakšalo komunikaciju, ako ništa drugo, jer su se volonteri i spasioci iz svih krajeva sveta okupili na Tajlandu kako bi pomogli dečacima.

Inače, mesto Mae Sai, gde dečaci igraju fudbal, nalazi se u tzv. Zlatnom trouglu, gde se susreću Tajland, Mjanmar i Laos.

Zlatni trougao je poznati centar krijumčarenja, ali i utočište za mnoge članove različitih etničkih formacija koje se decenijama bore za nezavisnost od Mjanmara.

foto: Printscreen/ Twitter

Tri dečaka iz mladog fudbalskog tima, kao i njihov trener, pripadaju etničkim grupama koje nemaju državu i samostalnost, tako da su navikli da više puta nedeljno prelaze granicu kako bi išli na trening.

Podsetimo, dečaci su sa trenerom bili zarobljeni u pećini od 23. juna, a juče su izbavljena i poslednja 4 dečaka. Potraga za njima je trajala skoro 10 dana, a samo izvlačenje zarobljenih iz pećine tri dana.

Kurir.rs/Mirror Foto: AP/Youtube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track