SVE OČI UPRTE U TRAMPA NA SAMITU NATO: Evo šta otkriva govor tela američkog predsednika! (FOTO, VIDEO)
Foto: AP

neobična analiza

SVE OČI UPRTE U TRAMPA NA SAMITU NATO: Evo šta otkriva govor tela američkog predsednika! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Govor tela američkog predsednika, Donalda Trampa, tokom samita NATO u Briselu otkriva da on baš i nije u najtoplijim odnosima sa ključnim saveznicima SAD, iako ovoga puta - barem za sada - nije nikoga gurnuo.

Tramp je dan počeo napetim sastankom za doručkom sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom, kada mu je držao pridike o nedovoljnim ulaganjima država članica i žalio mu se na nemački sporazum o gasovodu s Rusijom.

Ruku prekštenih preko grudi, Tramp je gestikulirao obraćajući se Stoltenbergu i više puta ga prekinuo tokom njegovog izlaganja.

Njihovi naredni susreti u sedištu NATO bili su formalni i manje napeti, pa su se dvaput rukovali i ćaskali pred novinarima, ali su ti momenti bili površniji nego Stoltenbergovi prilično srdačniji susreti s drugim liderima.

Iako je svrha samita svetskih lidera obično predstavljanje jedinstvenog fronta pred ostatkom sveta, Tramp je na svom drugom samitu, kao i na prvom, odmah "zagrmeo" s javnim pritužbama na nedovoljne izdatke članica za odbranu i na nemačko-ruski sporazum o gasovodu.

U trenucima koje su kamere zabeležile, Tramp se često "separatisao" od većine svojih kolega, posebno od onih sa kojima je imao javne razmirice, kao što su britanska premijerka Tereza Mej, nemačka kancelarka Angela Merkel i kanadski premijer Džastin Trudo.

foto: EPA

Kada su lideri izašli iz blistave zgrade NATO u Briselu radi tradicionalne zajedničke fotografije u dvorištu, Tramp je odugovlačio iza njih i uglavnom razgovarao s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

foto: Reuters

Vrativši se unutra, takođe odugovlačeći, Tramp je uglavnom stajao sa članovima svoje delegacije, pre nego što je, na kraju, na brzinu izveo turu tapšanja po leđima među kolegama iz sveta, uključujući Terezu Mej.

Podsetimo, Tramp je na prošlom samitu izazvao mnogobrojna reagovanja kada je gurnuo crnogorskog premijera Duška Markovića kako bi stao u prvi red grupe lidera.

Američka agencija AP je pretpostavila da "ovoga puta neće biti guranja za mesto u prvom redu", jer Crnu Goru na ovom samitu predstavlja predsednik Milo Đukanović.

"Bivši košarkaš, Đukanović je definitivno viši od Trampa", navodi se.

Ipak, Tramp je na poseban način pozdravio i Đukanovića.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track