U NAJMLAĐOJ DRŽAVI SVETA DEŠAVAJU SE JEZIVA ZVERSTVA, ISPOVESTI PREŽIVELIH SU STRAŠNE: Bolje bi bilo da su me ubili! (VIDEO)
Foto: Profimedia

POTRESAN IZVEŠTAJ UN

U NAJMLAĐOJ DRŽAVI SVETA DEŠAVAJU SE JEZIVA ZVERSTVA, ISPOVESTI PREŽIVELIH SU STRAŠNE: Bolje bi bilo da su me ubili! (VIDEO)

Planeta -

Žrtve sukoba u Južnom u Sudanu iznele su svedočenja o stravičnim masovnim silovanjima i ubistvima.

Poslednji izveštaj UN o stanju u Južnom Sudanu donosi vrlo potresna svedočenja žrtava građanskog rata, koje krive vladu i njene saveznike za ratne zločine.

U građanskom ratu u toj zemlji, ubijene su desetine hiljada ljudi, a milioni su prisiljeni da napuste svoje domove. Jedna žena, koja je preživela, ali i izgubila sve u sukobu, izjavila je za istražitelje: "Bilo bi bolje da su me ubili".

Istražitelji UN fokusirali su se na period od pet nedelja u aprilu i maju, kada su vladine snage i saveznici napali sela pod kontrolom opozicije na jugu države. U tom periodu ubijena su 232 civila.

"Neki su bili obešeni na drveću, a druge su žive spalili u njihovim kućama", navodi se.

Devojčica od 14 godina izjavila je da nikada neće zaboraviti zverstva koje je videla.

"Kako bih mogla da zaboravim trenutak kada su starcu prerezali grkljan i zatim ga zapalili? Kako bih mogla da zaboravim smrad raspadnutih tela staraca i dece koja su jele ptice? Ili žene koje su obešene o drveće?", rekla je devojčica.

Oko 120 devojčica i žena je pretrpelo silovanje i grupno silovanje. 20-godišnja žrtva je ispričala: "Još sam krvarila posle porođaja i jedan od vojnika me je silovao. Ćutala sam i nisam se opirala jer sam videla da ubijaju žene koje su pružale otpor".

Južni Sudan postao je nezavisna država 2011. Uništen je u građanskom ratu u kome je počinjeno etničko čišćenje i brojni drugi zločini od 2013. godine.

Rat je započeo kada je predsednik Salva Kir otpustio svog zamenika Rieka Mačara i optužio ga za planiranje državnog udara. Nekoliko pokušaja za zaustavljanje rata je propalo.

U junu su dvojica vođa potpisali sporazum o prekidu vatre u glavnom gradu Kartumu, ali još uvek nije sklopljen mirovni sporazum.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja