Najnovije vesti

IZUMIRE DRVO ŽIVOTA: Čuvena afrička biljka izložena MISTERIOZNOJ PRETNJI (FOTO)
Foto: AP/Tsvangirayi Mukwazhi

polako nestaje

IZUMIRE DRVO ŽIVOTA: Čuvena afrička biljka izložena MISTERIOZNOJ PRETNJI (FOTO)

Planeta

Staro afričko baobab drveće, uočljivo po svom nabubrelom deblu, poznato kao "drvo života", izloženo je novoj misterioznoj pretnji zbog koje su neka od najvećih i najstarijih stabala naglo izumrla poslednjih godina.

Devet od 13 najstarijih baobaba, starih između 1.000 i 2.500 godina, osušila su se poslednjih desetak godina prema studiji objavljenoj u naučnom časopisu "Nejčer Plants".

 

Naglo izumiranje se događa u razmerama bez presedana, navodi se u studiji.

Sumnja se da na to utiču klimatske promene s porastom temperature i sve većom sušom, ali nije defninitivno utvrđen uzrok.

Drveće izumire u afričkim zemljama Bocvani, Namibiji, Južnoj Africi, Zambiji i Zimbabveu.

 

Naučnici vide vrlo malo mladog drveća ove vrste u pogođenim oblastima dok starije drveće izumire.

 

Drveće koje se suši je na južnom obodu oblasti gde se nalaze baobabi, rekao je Stiven Vudborn iz južnoafričke Nacionalne fondacije za istraživanje i autor studije.

foto: AP/Tsvangirayi Mukwazhi

On je rekao da se veruje da se pomera klimatska oblast u kojoj ovo drveće raste, tako da se ne misli da se radi o opštem izumiranju baobaba. Smatraju da se radi o pomeranju mesta gde rastu pod pritiskom klime.

 

Baobabi se nalaze u vrućim suvim delovima južnoafričke savane i često se nalaze u oblastima gde se kreću slonovi, nosorozi i druge divlje životinje.

foto: AP/Tsvangirayi Mukwazhi

Slonovi pomažu da se drveće razmnožava. Baobabi su kultni za ovaj deo Afrike zbog veličine, oblika i starosti. Ovo drveće skladišti velike količine vode u svom stablu i granama što im daje nabubreli izgled.

 

Veliko drveće može da drži do 140.000 litara vode upijene tokom kišne sezone. Žedni slonovi često skidaju koru i sprečavaju drvo baobab da dođe do vlažnih materija.

 

Kurir.rs/Beta

Foto: AP/Tsvangirayi Mukwazhi

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...