NAJBOGATIJI ČOVEK SVETA VODI TURISTE U SVEMIR: Lebdeće u orbiti i diviti se Zemlji, a cena - prava sitnica... (VIDEO)
Foto: Reuters

SVEMIRSKI TURIZAM

NAJBOGATIJI ČOVEK SVETA VODI TURISTE U SVEMIR: Lebdeće u orbiti i diviti se Zemlji, a cena - prava sitnica... (VIDEO)

Planeta -

Raketna kompanija "Blu oridžin" (Blue Origin) Džefa Bezosa, vlasnika Amazona i najbogatijeg čoveka na svetu, uvešće sledeće godine putovanja u svemir.

Cena će biti između 200.000 i 300.000 dolara, a putnike će prevoziti raketa "Nju šepard". Zapravo, prvo putovanje se željno očekuje da bi se procenilo da li ima interesa za putovanja u svemir i da li zainteresovane klijentele koja to sebi može da priušti.

"Blu oridžin", koji se nalazi u blizini Sijetla, nedavno je obelodanio kako će raketa izgledati i saopštio da će uskoro početi probe s posadom. Rekli su i da će karte početi da prodaju sledeće godine, ali o tačnoj ceni niko neće ni da zucne. Bezos, koji je sa 132,1 milijardom dolara najbogatiji čovek sveta, u maju je rekao da to još nije odlučeno, ali dvojica njegovih zaposlenih su pod uslovom anonimnosti medijima odala da će karta biti od 200.000 do 300.000 dolara.

Raketa "Nju šepard" može sama da nosi šest putnika na visinu od 100 kilometara - dovoljno visoko da nekoliko minuta provedu u bestežinskom stanju i da uživaju u pogledu na Zemlju pre nego što se vrate na nju pomoću padobrana. Prozori kapsule su skoro tri puta viši od onih na "boingu" 747.

Bezosova kompanija, čiji je moto "Gradatim ferociter" (korak po korak žestoko) dosad je obavila osam probnih letova rakete s poletališta u Teksasu, ali bez posade.

Kurir.rs/Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track