TRAMP OJADIO ISTOČNE ČLANICE NATO: Uvalio ih u trošak od STOTINA MILIJARDI DOLARA samo zbog jedne stvari (VIDEO)
Foto: profimedia/EPA

trgovac

TRAMP OJADIO ISTOČNE ČLANICE NATO: Uvalio ih u trošak od STOTINA MILIJARDI DOLARA samo zbog jedne stvari (VIDEO)

Planeta -

Umesto pregovora severnoatlantskih saveznika, samit NATO pakta u Briselu se pretvorio u pijacu na kojoj su se dizale i spuštale cene, tražilo povećana ulaganja za “odbranu”, ali i da se Nemačka odrekne kupovine ruskog gasa, što je bila želja američkog predsjednika Donalda Trampa.

Uoči samog samita NATO Tramp je optužio Njemačku da je zarobljenik Rusije, jer Moskvi plaća milijarde dolara za energente. Bio je i ljut jer Njemačka, ali i brojne druge članice, ne podmiruju svoje obveze u NATO paktu i za vojsku ne uplaćuju dogovorenih 2 odsto BDP-a.

Mediji su prećuteli ne baš tako sitan detalj koji potvrđuje Trampove trgovačke veštine. Iako je znao da je nemoguće postići da saveznici izdvajaju 4 odsto BDP-a za odbranu i da je dogovorenih 2 odsto za sada maksimum, na samitu NATO članice saveza su se dogovorile “kako će se rešiti preostale sovjetske i ruske vojne opreme”.

To znači da će se zemlje istočne Evrope riješiti tenkova, haubica, samohodne i ostale artiljerije, raznih modela višecevnih raketnih bacača, borbenih oklopnih vozila, aviona i ostale vojne opreme kojom se još uvek služe oružane snage istoka Evrope, ali i Grčka koje ja ’90-ih od Rusije kupila S-300, Tor-M1, brze desantne gumene čamce i protivoklopne sisteme.

Dokument navodi “kako izazovi promenjivog okruženja zahtevaju od zemalja NATO-a da imaju operativno kompatibilne snage i visoko pripremljenu vojnu opremu”.

U tom smislu, “države koje su deo ili ulaze u organizaciju rešit će pitanje postojeće zavisnosti o nasleđenoj vojnoj opremi ruskog porekla".

U međuvremenu je Turska, iako članica NATO pakta, odlučna u kupovinu S-300. U Bugarskoj su bezuspešno pokušavali da urade remont vojnih aviona u Poljskoj i na kraju su izrazili nameru popravljanja vojnih aviona i helikoptera u Rusiji.

Koliko će zemlje koje moraju da ispoštuju ovaj deo dogovora koštati puna supstitucija sovjetskog i ruskog oružja, nije poznato, ali je reč o poslu vrednom stotine milijardi dolara. Postoji mogućnost da se na konkurse za nabavku novog oružja jave i evropske kompanije, ali će to verojatno biti poslovi rezervisani za američki vojno-industrijski kompleks.

Na kraju, barem u finansijskom smislu, Tramp i nije prošao tako loše kako želi da se prikaže ali na štetu Poljske, Rumunije, Bugarske, Mađarske, Češke i Slovačke, potom zemalja bivše Jugoslavije koje su deo ili žele da uđu u NATO, i na kraju Grčke.

Kurir.rs/Logično

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track