Najnovije vesti

SPECIJALAC OTKRIO JEZIVE DETALJE AKCIJE SPASAVANJA TAJLANDSKIH DEČAKA: Jedna reč bila je ŠIFRA da je opasna misija počela, svima je stalo srce i niko nije znao kakva DRAMA se odvijala pod zemljom! (VIDEO)
Foto: EPA/Youtube

progovorio

SPECIJALAC OTKRIO JEZIVE DETALJE AKCIJE SPASAVANJA TAJLANDSKIH DEČAKA: Jedna reč bila je ŠIFRA da je opasna misija počela, svima je stalo srce i niko nije znao kakva DRAMA se odvijala pod zemljom! (VIDEO)

Planeta

Svetski mediji, koji su svakodnevno pratili dramu i neverovatnu akciju spasavanja 12 tajlandskih dečaka i njihovog trenera, nisu ni bili svesni koliko je ona bila dramatična jer nisu znali užasavajuće detalje koji su je pratili.

Pripadnik Američkih vazdušnih snaga stajao je 8. jula s još dvojicom spasilaca kada je konačno osetio brz, snažan trzaj konopca koji se iz njegovih ruku u rukavicama pružao u mračnu vodu ispred njegovih stopala. Konopac koji se pružao celom dužinom kroz poplavljenu pećinu sve do komore u kojoj su bili dečaci.

Poziv: "Pecaj!", koji se odbijao od stena, bio je znak spasiocima da je opasna misija spasavanja počela. "To je bila šifra da nam neko stiže", rekao je službenik američkih snaga koji je govorio za Vašington post s odobrenjem nadređenih pod uslovom da ostane anoniman. Prvi dečak izronio je iz vode za 10 minuta. "Svima je stalo srce", pričao je dalje.

Bio je to trenutak na koji su svi čekali, ali od kog su svi strahovali, jer je to značilo da nema drugog izlaza iz pećine. To je značilo da nisu uspeli da probuše niki drugi prolaz, odnosno da dečaci starosti od 11 do 16 godina i njihov 25-godišnji trener ne mogu da izađu na nijedan drugi način. Jake kiše svakodnevno su punile tunele vodom, preteći da nadjačaju nekoliko pumpi, i poplave mao utočište dečaka, oko kog se sjatila pažnja celog užasnutog sveta.

Unutra je nestajalo i kiseonika, a koncentracija je pala blizu nivoa kada se gubi svest. Sve se svelo na tu poslednju, najbolju, jezivu opciju za koju su spasioci smatrali da će dovesti do smrti barem nekoliko dečaka, od kojih nijedan nije znao da pliva. To je značilo da će svako prestravljeno dete morati da provuku kroz ledenu vodu skučenog, poplavljenog četiri kilometra dugog tunela, gde je samo koji dan ranije jedan iskusni ronilac već izgubio život.

 

"Moglo se čuti kako su svi prestali da dišu", priča Amerikanac. Znali su da će prvog dečaka da izvuku. Samo, hoće li ga izvući živog ili mrtvog?

 

Počele su pripreme za izvlačenje. Spasioci su napolju, u školskom bazenu, sa lokalnim dečacima uvežbavali kretanje kroz lažne, improvizirane kopije uskih prolaza. Američki oficir je objasnio da su na taj način "učili" svoje mišiće da pamte pokrete. Unutar pećine dečaci i njihov trener rekli spasiocima da su spremni da krenu.

"Njih je bilo najmanje potrebno uveravati od svih, da se krene u akciju", kaže je pripadnik američkog vazduhoplovstva Čarls Hočes. Američki vojnici i tajlandski specijalci 6. jula počeli su da ubeđuju civilne vlasti da je krajnje vreme da se krene u izvlačenje, iako su bili uvereni da neki od dečaka to neće preživeti.

"Spasite ih većinu ili ih sve izgubite", rekli su im. Konačno su dobili su dopuštenje. Sledećeg dana, bez znanja javnosti, plan je odobren. Boce sa kiseonikom postavili su uz mutne prolaze, dovoljno za 12 dečaka, njihovog trenera, četvoricu specijalaca koji su bili sa njima i 18 ronilaca koji su trebali da ih izvlače. Prekrili su oštre stene uz prolaz konopcima kako bi ih zaštitili. Osmog jula 18 ronilaca spustilo se u vodu, uključujući i Britance, tajlandske specijalce i ronioce iz tajlandskog letovališta Koh Tao. Jedna grupa je došla do komore sa dečacima.


Do tada su trener i igrači odabrali koji će dečaci da krenu prvi. Službenici su odbili kažu njihova imena, ali su prijatelji i roditelji rekli da je to bio Mongkol Bonpiem, 13-godišnjak čije ime znači "onaj koji ima dobre izglede". Čak i najmanje ronilačko odelo mu je bilo preveliko. Spojili su mu masku na bocu sa 80 posto kiseonika kako bi bili sigurni da će dečaku, čak i ako prestane da diše, još neko vreme tkiva biti zasićena kisieonikom. Australski anesteziolog, i sam ronilac, Ričard Haris dao je dečaku sredstvo za smirenje i opuštanje, jer bi nagli napad panike sigurno bio smrtonosan.

Konačno, dečaka su obmotali rasteljivim plastičnim prekrivačem kako bi mu fiksirali noge i ruke i zaštitili od zaglavljenja ili udaranja o zidove. A zatim, su ga odvukli u mutnu vodu. Prema planu trebalo je da jedan ronilac bude ispred a drugi iza dečaka, ali se pokazalo da je to nezgrapno. Zato su se ronioci rasporedili tako da su dečaka dodavali jedan drugome. Održavanje dečakove telesne temperature je bilo kritično.

 

Čak je pretila opasnost da se i ronioci "podhlade", kaže američki oficir. "To je mnogo vremena u vodi, a voda je stalno tekla smerom vodenog toka, tako da je oduzimala telesnu toplotu uprkos ronilačkom odelu. Najgori deo puta je bio poslednji, duboki cevasti nalet u koji je voda upadala poput sifonske zamke. Svi su rekli da je to bilo jezivo dvosatno putovanje kroz prolaze pune blata. I na kraju: 'Pecajte!'"

Ronioci su dovukli dečaka, a ljudi na rubu vode su ga izvukli. Poslednji deo prolaza bio je ispunjen sa 100 spasilaca u liniji. Oficir američkih vazudušnih snaga stavio je uvo na dečakovu masku. Dečak je disao. "Kamen nam je pao sa srca", rekao je Amerikanac.

 

NEVEROVATNA PRIČA DEČAKA IZ PEĆINE: Odrastao je u plemenu okružen drogom! Onda su se preselili i postao najbolji učenik! EVO KAKO JE DRUGARIMA SPASAO ŽIVOTE (VIDEO)

 

Tog dana izvukli su još trojicu, četvoricu sledećeg dana, a petoricu poslednjeg dana. Svako sledeće izvlačenje bilo je sve uspešniji, efikasnije. Desetog  jula helikopter je bacio svetla na gradić Mae Sai, njegova elisa udarala je po noćnom vazduhu. Eksplodiralo je oduševljenje; i poslednji dečak izvučen je živ i bio je na putu u bolnicu. Spasioci su pootvarali piva, grlili se skakali od radosti.  Onda su se pozabavili svojim ljudima.

 

Četvorica tajlandskih specijalaca još su bila u najdubljoj komori, probijajući se napolje dok su volonteri slavili spašavanje dečaka. Zapretila je katastrofa. Jedna od pumpi je popustila i počela da ubacuje vodu nazad u pećinu. Spasioci koji su sa još četvoricom ronioca bili unutra u žurili napolje.

"Momci su propadati sve dublje i pokušavati da se izvuku", pričao je Amerikanac koji je bio poslednji koji je izašao iz pećine. "Bilo je baš čupavo."

Konačno svi su izašli. Porodice dečaka već su žurile na osmi sprat  bolnice Čang rai. Tamo se skuplla gomila ljudi uz ograde i skandirala i pozdravljala svako ambulantno vozilo kako je stizalo. Lekari su objavili da su u dobrom zdravstvenom stanju i pustili video na kojem su oni mahali. Posle 21. dana koji su zajedno proveli u mraku, još su bili jedan uz drugoga.

 

Kurir.rs/Express.hr

Foto: Printscreen 
 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...