PUTIN I TRAMP DAN POSLE SUSRETA KOJI MENJA PLANETU: Ovo su VRHUNSKI momenti samita u Helsinkiju (KURIR TV, FOTO)
Foto: EPA, AP, Reuters, Printscreen

SUMIRANJE UTISAKA

PUTIN I TRAMP DAN POSLE SUSRETA KOJI MENJA PLANETU: Ovo su VRHUNSKI momenti samita u Helsinkiju (KURIR TV, FOTO)

Planeta -

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je posle susreta u Helsinkiju s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, da ima veliko poverenje u svoje obaveštajce i da se "dve najveće nuklearne sile moraju slagati", dok je Putin rekao da je sastanak s Trampom bio "sadržajniji nego što je očekivao".

KURIR NA LICU MESTA! OKRŠAJ PUTINA I TRAMPA: Svi detalji samita na kojem se odlučuje o SUDBINI PLANETE! EKSKLUZIVNO U KURIRU

"Kao što sam rekao danas i mnogo puta ranije, imam veliko poverenje u svoje obaveštajce. Međutim, priznajem i da se, kako bismo izgradili svetliju budućnost, ne možemo isključivo fokusirati na prošlost - kao dve najveće nuklearne sile, moramo se dobro slagati", napisao je Tramp na Tviteru, uz haštag #Helsinki2018.

Događaj nije bio samo "dobar" za SAD i Rusiju, već i za "svet" u celini, izjavio je američki predsednik Donald Tramp.

1 / 17 Foto: Reuters

Ne postoje pravi razlozi zbog kojih bi odnosi SAD i Rusija bili toliko loši, rekao je Putin, jer su hladni rat i "ideja ideoloških sukoba" davno završeni. Dve zemlje se sada suočavaju sa zajedničkim izazovima, kao što su regionalni sukobi, širenje terorizma, organizovani kriminal, životna sredina i ekonomske pretnje.

Američki predsednik se, inače, posle samita u Helsinkiju našao na udaru žestokih kritika kako demokratskih tako i nekih republikanskih kongresmena kod kuće, koji su njegove današnje izjave na konferenciji za novinare s Putinom ocenili kao "sramotne" i kao "propuštenu priliku da uputi snažno upozorenje u vezi sa mešanjem u izbore".

SCENA O KOJOJ PRIČA CEO SVET: Putin dao Trampu poklon, on ga bacio u publiku! (FOTO, VIDEO)

Istovremeno, ruski predsednik je, u intervjuu ruskoj televiziji Kanal jedan, rekao da su njegovi današnji razgovori s Trampom bili sadržajniji nego što je očekivao i da su se odvijali u "partnerskoj atmosferi".

"Nisam imao posebna očekivanja jer je to bio naš prvi pravi sastanak. U počeku je to ličilo na neku vrstu zagrevanja kako bismo konkretnije razgovarali prilikom budućih kontakata. Međutim, stvari su krenule u drugom pravcu - razgovor je bio zaista veoma sadržajan", rekao je Putin.

Samit se održao dan nakon Svetskog prvenstva u fudbalu i pa je jedna od tema neizbežno bio i fudbal.

On je naveo da nisu odredili datum svog narednog susreta, ali nije isključio mogućnost da se sa američkim liderima sastane na marginama nekog azijskog foruma ili kasnije u Argentini, na samitu G20.

Kurir.rs

Foto: EPA, AP, Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track