Najnovije vesti

ZBOG PONOVNOG NAMETANJA SANKCIJA: Iran podneo tužbu protiv SAD pred Međunarodnim sudom u Hagu
Foto: Profimedia

TEHERAN PRESAVIO TABAK

ZBOG PONOVNOG NAMETANJA SANKCIJA: Iran podneo tužbu protiv SAD pred Međunarodnim sudom u Hagu

Planeta

TEHERAN - Iran je podneo tužbu protiv SAD pred Međunarodnim krivičnim sudom (MKS) u Hagu zbog ponovnog uvođenja ekonomskih sankcija, saopštilo je danas iransko Ministarstvo inostranih poslova.

"Tužba je podneta 16. jula i predata je pisarnici Suda", navodi se u saopštenju i dodaje da je cilj tužbe da SAD odgovaraju za "ponovno nezakonito uvođenje jednostranih sankcija Iranu".

"Naspram prezira SAD prema diplomatiji i sopstvenim zakonskim obavezama, Iran je sa svoje strane posvećen vladavini prava", rekao je šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif i dodao da je od imperativnog značaja suprotstavljanje "američkoj navici kršenja međunarodnog prava".

Zarif je rekao da se tužba odnosi na američko kršenje međunarodnih obaveza, posebno prema američko-iranskom dogovoru o prijateljstvu iz 1955. godine. Taj dogovor je u nekoliko navrata ranije pomenut u sporovima između Teherana i Vašingtona pred MKS.

Iran i SAD nemaju diplomatske odnose od 1980. godine.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je 8. maja ove godine da se njegova zemlja povlači iz nuklearnog sporazuma koji je 2015. sa Iranom postiglo šest velikih sila - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka. Tim sporazumom ograničene su nuklearne aktivnosti Irana, kojem je zauzvrat obećano ukidanje međunarodnih sankcija.

Tramp je pored povlačenja iz sporazuma najavio i ponovno uvođenje sankcija Iranu, koje bi po fazama trebalo da počnu da se primenjuju od avgusta.

Kurir.rs/Beta

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...