BEZOS NAJBOGATIJI NA SVETU, A ZAPOSLENI MU NE SMEJU U TOALET: Radnici Amazona u Evropi u štrajku, traže bolje uslove rada
Foto: Reuters

POBUNA

BEZOS NAJBOGATIJI NA SVETU, A ZAPOSLENI MU NE SMEJU U TOALET: Radnici Amazona u Evropi u štrajku, traže bolje uslove rada

Planeta -

BERLIN/MADRID - Više hiljada radnika u evropskim magacinima američke kompanije Amazon stupilo je u štrajk, zahtevajući bolje uslove rada i veće plate.

Za danas je najavljen štrajk magacionera Amazona u Nemačkoj, čime će se pridružiti kolegama iz Španije i Poljske koji su juče stupili u štrajk.

Nemački sindikat radnika u uslužnim delatnostima Verdi sazvao je jednodnevni štrajk kako bi podržao zahteve za ugovorima koji bi garantovali zdrave radne uslove u skladištima najveće svetske kompanije za e-trgovinu.

foto: Reuters

"Poruka je jasna - dok onlajn div zarađuje, štedi novac na zdravlju svojih radnika", rekla je Štefani Nucenberger iz sindikata Verdi, a prenosi En-Bi-Si njuz.

Neki od radnika u magacinima tvrde da dobijaju kazne ako uzmu slobodne dane, te da toliko naporno rade da ne mogu da uzmu ni pauzu za toalet.

foto: Reuters

Jednodnevni štrajk u šest objekata u Nemačkoj podudario se sa Amazonovim promotivnim danom (Prime day) u Americi, koji je bio juče, dok su radnici u Španiji u trodnevnom štrajku.

U Amazonu očekuju da će se samo deo od 12.000 njihovih radnika u Nemačkoj pridružiti štrajku. Takođe naglašavaju da Amazonova centralna skladišta nude konkurentnu platu i sveobuhvatne pogodnosti od prvog dana zaposlenja. Stalno zaposleni zarađuju 12,22 evra po satu ili više posle dve godine.

foto: Reuters

Nemačka je Amazonovo drugo po veličini tržište nakon SAD-a. Neto prodaja porasla je prošle godine za 20 posto, na 17 milijardi dolara, što čini 9,5 posto ukupne prodaje, navodi se u godišnjem izveštaju kompanije.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track