UKRAJINSKI POLITIČAR: Samit Putin-Tramp tuš otrežnjenja za Kijev! Niko nam neće ispunjavati želje, bolje da nađemo mirno rešenje!
Foto: EPA

REAKCIJE NA SAMIT U HELSINKIJU

UKRAJINSKI POLITIČAR: Samit Putin-Tramp tuš otrežnjenja za Kijev! Niko nam neće ispunjavati želje, bolje da nađemo mirno rešenje!

Planeta -

KIJEV - Lider pokreta Ukrajinski izbor, Viktor Medvedčuk, izjavio je danas da su ruski predsednik Vladimir Putin i njegov američki kolega Donald Tramp na samitu u Helsinkiju razgovarali o za njih važnijim globalnim pitanjima nego što je to sukob u Ukrajini i to bi, smatra on, trebalo da bude jasno vlastima u Kijevu.

"Razgovor je obuhvatio globalna pitanja koja nemaju mnogo veze sa Ukrajinom, jer su lideri SAD i Rusije razgovarali o onome što njih interesuje i što je važno njima, njihovim zemljama i njihovoj politici", istakao je Medvedčuk.

On kaže da "razgovor između Putina i Trampa treba da postane poziv za buđenje ukrajinskih vlasti". Medvedčuk objašnjava da Kijev mora da shvati da treba pronaći mirno rešenje za sam sukob i rešiti političke i ekonomske probleme.

"Postalo je jasno da, s obzirom na interese Brisela i Vašingtona, niko neće biti spreman da ispunjava želje Kijeva. Ukrajina mora to da shvati i prihvati, jer su druge zemlje to shvatile odavno i deluju u skladu sa tim, na osnovu sopstvenih interesa i mogućnosti", rekao je on.

Medvedčuk je, uz to, uveren da se SAD neće zalagati za interese Kijeva u vezi sa sukobima na istoku zemlje i ekonomskim pitanjima, uključujući tranzit gasa i korišćenje ukrajinskog gasovoda posle 1. januara 2020.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track