NA DNU MORA PRONAĐEN RUSKI BOJNI BROD: Ono što se na njemu nalazi, ostaviće svet bez daha! (VIDEO)
Foto: Wikimedia

japanci potopili, korejci pronašli

NA DNU MORA PRONAĐEN RUSKI BOJNI BROD: Ono što se na njemu nalazi, ostaviće svet bez daha! (VIDEO)

Planeta -

Dan nakon pronalaska potopljenog ruskog bojnog broda na internetu su se pojavile informacije da je Dmitrij Donski nosio zlato vredno 132 milijarde dolara po današnjim cenama.

Brod koji je učestvovao u rusko-japanskom ratu 1905. godine navodno je nosio 200 tona zlata, otkrili su južnokorejski lovci na blago - grupa Šinil.

Brod je pronađen u nedelju na jugu ostrva Uleungdo, na dubini od preko 426 metara, a lako je identifikovan zbog ćiriličnog imena na krmi. "Uočili smo stvari koje izgledaju kao kutije za blago, ali ih još uvek nismo otvorili, otvorićemo ih po propisanom postupku", kazao je jedan zvaničnik dodajući da će "deo stvari iznenaditi svet", a konferencija za medije će se održati za samo nedelju dana.

Prema izveštajima, Dmitrij Donski je nosio zlatnike i 5.500 kutija zlatnih poluga koji su trebalo da pokriju troškove plata i gorivo za celu flotu. Brod je potopljen tokom bitke za Cušimu maja 1905, a većinu njegove posada su zarobili Japanci.

"Trup broda je teško oštećen granatiranjem, krma je skoro potpuno probijena, a paluba i strane su dobro još uvek očuvane," kažu iz grupe Šinil koja planira da podigne brod ove jeseni.

Kompanija uključuje stručnjake iz Južne Koreje, Kine, Velike Britanije i Kanade i tvrdi dodaje da če polovina pronađenog blaga ići na račun ruske vlade, 10 odsto će se koristiti za finansiranje muzeja i druge turističke projekte na Uleungdo ostrvu, a deo će ići na izgradnju pruge koja će povezivati Rusiju i Južnu Koreju kroz Severnu Koreju.

Kurir.rs/Newser

Foto: Vikimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track