PUTIN UPOZORAVA: Samit s Trampom bio uspešan, ali ako njegovi protivnici kod kuće nastave ovako, ostaćemo bez nuklearnog sporazuma sa SAD!
Foto: AP

UGROŽEN START 3

PUTIN UPOZORAVA: Samit s Trampom bio uspešan, ali ako njegovi protivnici kod kuće nastave ovako, ostaćemo bez nuklearnog sporazuma sa SAD!

Planeta -

MOSKVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je njegov sastanak s predsednikom SAD Donaldom Trampom u Helsinkiju bio uspešan, ali da Trampovi protivnici kod kuće ometaju napredak u oblastima u kojima su njih dvojica razgovarali, zbog čega bi mogao da bude ugrožen i Sporazum o smanjenju i ograničenju strateškog ofanzivnog oružja (START 3).

Putin je u u obraćanju ruskim diplomatama u Moskvi ocenio da su odnosi SAD i Rusije "na određene načine gori nego tokom Hladnog rata", ali da je sastanak održan u ponedeljak njemu i Trampu omogućio da krenu "putem pozitivne promene".

foto: Reuters

"Videćemo kako će se stvari dalje razvijati" poručio je Putin i izneo zabrinutost zbog "snaga" u SAD, koje imenovao, rekavši samo da one pokušavaju da spreče bilo kakvo poboljšanje u odnosima, pre svega po pitanju saradnje u Siriji ili kontrole naoružanja.

On je ocenio da START 3 mogao da prestane da važi još pre nekoliko godina, ali da je tada učinjen ispravan korak, pa je ruska strana izašla u susret i sklopila ga sa SAD.

foto: Reuters

"Danas, ukoliko rad na produžetku tog sporazuma ne bude ponovo pokrenut, 2021. godine će jednostavno isteći njegov rok i sporazuma više neće biti", upozorio je Putin. On je ukazao i na to da je Rusija otvorena za razvijanje odnosa sa SAD na ravnopravnoj osnovi, poštujući obostrane interese, kao i da je to potrebno celom svetu.

"Kao dve najveće nuklearne države, mi snosimo posebnu odgovornost za osiguravanje strateške stabilnosti i bezbednosti“, rekao je Putin. On je naveo i da je otvoren put ka pozitivnim promenama u odnosima između Rusije i Amerike i da se problemi između dve države, koji su se gomilali godinama, ne mogu rešiti za svega nekoliko sati: "Na to niko nije ni računao, ali je put ka pozitivnim promenama raskrčen“.

Putin je takođe upozorio da će Rusija adekvatno reagovati na agresivne korake NATO kada je reč o uključivanju Gruzije i Ukrajine u sastav Alijanse.

Kako je rekao, potrebno je dobro razmisliti o mogućim posledicama "takve neodgovorne politike". Dodao je je osnova bezbednosti Evrope leži u razvoju saradnje i poverenja, a ne u razmeštanju dodatnih snaga i vojne infrastrukture na istočnim granicama NATO.

SEVERNI TOK 2 JE ISKLJUČIVO KOMERCIJALNE PRIRODE

Projekat izgradnje gasovoda Severni tok 2, kao i svi projekti koji se realizuju s Evropom, isključivo je komercijalne prirode i nema nikakvu političku težinu, rekao je Putin i primetio da uprkos tome ekonomske veze u svetu postaju objekat politizacije i sve češće se mogu videti primeri protekcionizma kada je reč o konkurentnosti tržišta.

"Stoga, ruska spoljna politika mora da bude još više ekonomski orijentisana i racionalna. Rusija ne samo da mora da uđe među pet najvećih svetskih ekonomskih sila, već i da osigura životni standard građana Ruske Federacije koristeći sve raspoložive spoljnopolitičke mogućnosti", istakao je on.

Kurir.rs/Tanjug/Sputnjik Srbija

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track