Najnovije vesti

MAĐARSKOJ TUŽBA EVROPSKE KOMISIJE: Zakon o azilu i povratak migranata neusklađeni
Foto: Reuters / Hannibal Hanschke

stiglo i pismo upozorenja

MAĐARSKOJ TUŽBA EVROPSKE KOMISIJE: Zakon o azilu i povratak migranata neusklađeni

Planeta

Evropska komisija podnela je danas tužbu protiv Mađarske zbog neusklađenosti zakona o azilu i povratku migranata i poslala joj upozorenje zbog zakona koji kriminalizuje aktivnosti nevladinih organizacija koje pomažu migrantima, izjavila je portparolka EK Mina Andreeva.

Istovremeno, EK je poslala pismo upozorenja, što je prvi korak u pokretanju postupka protiv države članice, zbog novog mađarskog zakona koji kriminalizuje aktivnosti nevladinih organizacija koje pomažu migrantima, nazvanim "Stop Soroš", prenosi MTI.

Andreeva je rekla da je EK mađarskoj vladi uputila zvanično upozorenje i dala joj rok od dva meseca da odgovori na njega.

Tužba je podneta zbog toga što mađarski zakon predviđa da se zahtev za azil može podneti samo unutar tranzitnih centara za izbeglice, u koje je pristup dopušten samo ograničenom broju osoba, ali i zato što mađarski zakon nije u skladu s evropskim koji predviđa da se osoba može zadržati u tranzitnom centru najviše četiri nedelje.

ORBAN: Invaziju migranata treba zaustaviti!

Kako se navodi, mađarski parlament usvojio je te zakone u junu sa ciljem da kazni "promociju ili organizovanje ilegalne migracije".

Venecijanska komisija Saveta Evrope ranije je kritikovala pojedine delove novih zakona, navodeći da ozbiljno ugrožavaju rad legitimnih civilnih organizacija.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Reuters / Hannibal Hanschke

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...