Najnovije vesti

MH370 OSTAJE MISTERIJA: Malezija objavljuje izveštaj o najčuvenijem nestanku aviona
Foto: Reuters, AP, EPA

DAĆE JAVNOSTI SVE ŠTO ZNAJU

MH370 OSTAJE MISTERIJA: Malezija objavljuje izveštaj o najčuvenijem nestanku aviona

Planeta

KUALA LUMPUR - Malezija će 30. jula objaviti dugoočekivani izveštaj o nestanku aviona nacionalne avio-kompanije "Malezija erlajnz" na letu MH370, izjavio je ministar saobraćaja te države Entoni Loke.

Malezija je u maju opozvala potragu koju je finansirala privatna američka firma "Oušn Infiniti" za avionom čiji je nestanak sa 239 osoba 8. marta 2014. postao jedna od najvećih avionskih misterija u svetu.

Prema rečima ministra saobraćaja, istražni tim će obavestiti porodice nestalih o sadržaju izveštaja, u ministarstvu saobraćaja 30. jula.

"Svaka reč koju je istražni tim zabeležio biće izneta u ovom izveštaju... Posvećeni smo transparentnosti ovog izveštaja. Biće u potpunosti predstavljen, bez ikakve dorade, dodataka ili ispravki", kazao je Loke i dodao da će izveštaj biti postavljen na internetu.. 

"Čitava međunarodna zajednica imaće pristup ovom izveštaju", naglasio je Loke.

Debate o tome šta se dogodilo sa avionom i dalje ne jenjavaju, a grupa "Vojs 370", koja predstavlja porodice putnika, prethodno je pozvala malezijsku vladu da ponovo istraži let uključujući "bilo kakvu moguću falsifikaciju ili eliminaciju podataka koji su u vezi sa letom MH370 i njegovim održavanjem".

Nestali avion leteo je iz Pekinga u Kuala Lumpur kada mu se iznad Indijskog okeana izgubio svaki trag. Jedini potvrđen znak aviona tipa Boing 777 bila su tri isprana dela krila na obalama Indijskog okeana.

Oušn Infiniti je 29. maja opozvala istragu posle tri meseca istraženih 112.000 kilometara kvadratnih i bez značajnih otkrića. To je bila druga velika potraga nakon što su Australija, Kina i Malezija neuspešno završile istragu od 120.000 kilometara kvadratnih Indijskog okeana koja je koštala 147 miliona dolara.

Malezijski premijer Mahathir Mohamad kazao je da će država razmotriti ponovno otvaranje istrage ukoliko se pojave neki novi tragovi.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters, AP, EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...