RUSIJA OBJAVILA NAJNOVIJE SNIMKE ORUŽJA BUDUĆNOSTI: Pokazali svetu svu moć i ubojitost naoružanja najnovije generacije, jedan detalj ipak su sakrili od očiju javnosti! (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube

OD mora do kosmosa

RUSIJA OBJAVILA NAJNOVIJE SNIMKE ORUŽJA BUDUĆNOSTI: Pokazali svetu svu moć i ubojitost naoružanja najnovije generacije, jedan detalj ipak su sakrili od očiju javnosti! (VIDEO)

Planeta -

Rusko ministarstvo obrane objavilo je nove snimke futurističkog oružja koje je predsednik Vladimir Putin prvi put otkrio u martu tokom svog godišnjeg govora pred Savetom Federacije.

Snimci prikazuju najnovija testiranja i razvojni proces, prenosi RT.

Među predstavljenim oružjem je hipersonični projektil kinžal, koji može da leti deset puta brže od brzine zvuka. Nove projektile vazdušne snage dobile su u decembru i dosad su sa njima obavili 350 misija i lansirali više puta. Projektil kinžal se ispaljuje iz lovca MiG-31 i ima efektivni domet od 2.000 kilometara.

Drugi hipersonični novitet je raketni sistem Avangard, koji je konačno ušao u proizvodnju, što je potvrdio i zamenik komandanta snaga strateških projektila general-major Sergej Poroskun. Testovi su još uvek u toku, a postojeća vojna infrastruktura se prilagođava kako bi uskoro mogla da primi ovaj sistem. Avangard može da leti u gustim slojevima atmosfere hipersoničnom brzinom, što ga čini nepobedivim za sva sredstva protivvazdušne i protivraketne odbrane.

Objavljen je i video testiranja novog balističkog sistema RS-28 Sarmat (SS-X-30 Satan-2 prema NATO-u), koji bi trebao da zameni zastarjeli sistem R-36 M2 Vojvoda, kao i video procesa nastanka projektila "burevjesnik", čiji je sistem nuklearne pogon već uspešno testiran.

Takođe je objavljen i video statičkog testa "sestrinskog" projekta "burevjesnika", podmornice Posejdon koja je, kako navodi RT, u osnovi "ogromni nuklearno sposobni torpedo".

Međutim, najzanimljiviji deo podmornice -propeler - ostao je tajna i on je u videu zamućen. Najtajanstveniji projekt i dalje ostaje borbeni laserski sistem jer u novom videu se daje malo informacija o tome što on zapravo može i koje su njegove performanse.

Kurir.rs/RT

Foto printscreen YT

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track