TAJLANDSKA VLADA ZABRINUTA ZA DEČAKE: Ostavite ih na miru! Holivud može da ih iskoristi, mi ćemo sve da kontrolišemo!
Foto: Printscreen Youtube

POSLE PREŽIVLJENE DRAME

TAJLANDSKA VLADA ZABRINUTA ZA DEČAKE: Ostavite ih na miru! Holivud može da ih iskoristi, mi ćemo sve da kontrolišemo!

Planeta -

Tajlandska vojna vlada saopštila je da je zabrinuta da bi mediji i filmski producenti mogli da iskoriste dečake koji su nedavno spaseni iz poplavljene pećine u toj zemlji i da zato želi da kontroliše kako će u filmovima biti prikazano teško iskušenje kroz koje su dečaci prošli i njihovo herojsko spasavanje.

Ministar kulture Vira Rodžpočanarat rekao je da će na sastanku Kabineta iduće nedelje predložiti formiranje specijalnog komiteta koji će nadzirati sve u vezi sa snimanjem filmova, dokumentaraca i video-snimaka o iskustvu 12 dečaka i njihovog fudbalskog trenera, koji su bili blokirani u pećini skoro tri nedelje.

Tajlandske vlasti su, nakon što su se dečaci vratili kući, kritikovale više medija, većinom stranih, da su ignorisali zvaničan savet da ostave dečake na miru barem mesec dana, kako ne bi bili izloženi psihološkom stresu koji bi moglo da izazove prepričavanje muka kroz koje su prošli.

Potpredsednik tajlanske vlade Visanu Kre-ngam rekao je da je zvaničnicima iz Ministarstva za socijalni razvoj i ljudsku bezbedost naložio da se postaraju da se mladi fudbaleri i oni koji su sa njima povezani ne uznemiravaju dok prolaze kroz period mentalne rehabilitacije.

On je upozorio strane medije da bi mogli da se suoče s krivičnim gonjenjem, čak i ako nenamerno prekrše zakone o zaštiti dece.

PRVI SNIMCI DEČAKA VAN BOLNICE: Evo kako izgledaju mališani koji su 17 dana bili zarobljeni pod zemljom (VIDEO)

Visanu, koji važi za visokog pravnog eksperta tajlanske vladajuće hunte, rekao je da dečaci imaju pravo da potpisuju ugovore u sopstvenu korist, ali je napomenuo da će vladin komitet pružati savete "kao menadžer", ne tražeći profit za sebe.

Visoki tajlandski zvaničnik je rekao i da je vlada "veoma uplašena" da bi neki od onih koji su bliski mukama kroz koje su dečaci u pećini prošli mogli da budu prisiljeni da potpišu ugovore "jer, kada se ugovor jednom potpiše, ta osoba ne može više ništa da uradi, i zato je potrebna pomoć nekoga ko se razume u pravo".

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track