Najnovije vesti

ADVOKAT UHAPŠENE RUSKINJE: Nije slučajno da su Mariju optužili za zaveru baš uoči samita Putin-Tramp
Foto: EPA

TANKO OBRAZLOŽENJE VLASTI?

ADVOKAT UHAPŠENE RUSKINJE: Nije slučajno da su Mariju optužili za zaveru baš uoči samita Putin-Tramp

Planeta

Nije slučajno što je ruska državljanka Marija Butina uhapšena u SAD baš uoči samita ruskog i američkog predsednika, Vladimira Putina i Donalda Trampa, kaže njen advokat Robert Nil Driskol.

Butina je uhapšena 15. jula po podne, a američko Ministarstvo pravde je saopštenje o njenom hapšenju izdalo sutradan, kada su Putin i Tramp razgovarali u Helsinkiju.

"Ne mislim da je to bilo slučajno. Ne znam kakav je bio tajming, ali znam da obrazloženje koje je Ministarstvo dalo sudu nema nikakvog smisla", rekao je Driskol, prenosi Tass.

Kako je naveo advokat Marije Butine, američko Ministarstvo pravde u obrazloženju njenog hapšenja navelo je da su mislili da se ona sprema na put jer se pakovala.

"Međutim, Vlada dobro zna, jer sam im ja to rekao krajem juna, da se ona seli u Južnu Dakotu gde namerava da živi sa svojim mladićem", rekao je Driskol.

On navodi da je Butina nameravala da ostane u SAD, te da nije kupila avionsku kartu niti je pokušala da izađe iz zemlje.

"Oni (Ministarstvo SAD) tvrde da je ona prenela novac u Rusiju, ali je to bila obična uplata kreditnom karticom", kazao je Driskol.

Kako objašnjava, njenu kreditnu karticu izdala je ruska banka, pa je ona otišla u banku radi plaćanja preko kreditne kartice.

foto: Reuters

Ruska agencija navodi da je reč o iznosu od 3.500 dolara.

"To su razlozi koje su oni izneli. Možda nisu želeli da je prate u Južnoj Dakoti jer je to mnogo manje zabavno nego da je prate po Vašingtonu i okolini. Ali, to nije veliki razlog da se neko stavi u zatvor", istakao je advokat uhapšene Ruskinje.

On je potvrdio da je njen mladić Pol Eriskon, politički konsultant Republikanske partije.

Marija Butina (29), aktivistikinja za prava na oružje, suočava se sa optužbama u SAD za zaveru radi sprovođenja aktivnosti u interesu strane države.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...