NATO ČLANICA U PANICI: Mani mitraljeze, fale nam i BRODOVI I AVIONI (VIDEO)
Ilustracija, Foto: AP / Mindaugas Kulbis

otkriće

NATO ČLANICA U PANICI: Mani mitraljeze, fale nam i BRODOVI I AVIONI (VIDEO)

Planeta -

Kanadska vojska pati od nedostatka mitraljeza, prenose kanadski mediji. Vest dolazi u vreme kada predsednik Tramp pritiska američke saveznike NATO, uključujući i Kanadu, da povećaju troškove odbrane.

Bes zbog mitraljeza je izbio kada su mediji objavili da Kanada razmišlja o doniranju oružja Ukrajini, uključujući mitraljeze C6. Ovo je pokrenulo "brojne proteste u kanadskoj vojsci". "Oni su rekli da oružje prvo treba obezbediti kanadskim snagama jer jedinice doživljavaju nedostatak C6".

Kanadska vojska je odgovorila da ne postoji stvarni nedostatak, već pitanje privremenog održavanja. "Ne postoji manjak C6 u smislu ispunjavanja operativnih obaveza", rekao je portparol nacionalne odbrane Dan Le Butlije.

"Postoji fleksibilnost u servisiranju C6, koja se pažljivo, ali to zahteva smanjenje učešća u jedinicama u nekim slučajevima kako bi se zadovoljile prioritetne potrebe."

"U ovom trenutku pažljivo upravljamo distribucijom mitraljeza C6 pošto dok ovo oružje prolazi kroz servisiranje", dodao je Le Butlije. Kanada verovatno ima dovoljno mitraljeza, kaže Eleonora Sloan, bivši kanadski oficir, a sada profesor međunarodnih odnosa na Univerziteta Karlton u Otava. Međutim, avioni i brodovi su druga stvar.

Zaista, Otava se sada bori da zameni svoju flotu lovaca CF-18, kanadsku verziju F / A-18. Iako originalno bila partner u programu Džoint Strajk Fajter, premijer Vlada premijera Džastina Trudoa je 2015. otkazala kupovinu šezdeset i pet lovaca F-35, a potom 2017. godine i nabavku osamnaest F / A-18 E / F Super Horneta.

Najnoviji plan je da kupi dvadeset pet polovnih F-18 iz Australije, dok Kanada sprovodi tender za kupovinu osamdeset osam novih lovaca. Evropski Tajfun i švedski Gripen su među kandidatima, kao i F-35 i Super Hornet.

Ali trgovinski sporovi između Kanade i Sjedinjenih Država mogli bi da izbace F-35 i Super Hornet iz trke. Sve ovo će verovatno razbesneti administraciju Donalda Trampa, koji je optužio NATO zemlje da se voze besplatno, dok Amerika plaća najjaču vojsku u savezu. Dok je Tramp pozvao članice NATO-a da troše 4 odsto svog BDP na odbranu, mnogi tek treba da ispune obećanja da potroše 2 odsto (Tramp tvrdi da SAD troši 4,2 odsto u odnosu na BDP, ali drugi kažu 3,5 odsto je preciznije) .

Vojni budžet Kanade narastao je na nešto više od 1 odsto BDP-a, i treba da poraste na 1,4 procenata do 2024. Ironično, dok Trudo vodi Liberalnu stranka, koja je tradicionalno favorizuje mirovnu umeto vojnih operacija, njegova vlada preusmerava sredstva na naoružanje.

Kurir.rs/National Interest

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja