NOVI ŽIVOT HOTELSKIH SAPUNA: Iz luksuznih kupatila kreću na jednu humanu misiju
Foto: Shutterstock

za dobrobit širom sveta

NOVI ŽIVOT HOTELSKIH SAPUNA: Iz luksuznih kupatila kreću na jednu humanu misiju

Planeta -

Svako ko je makar jednom boravio u hotelu u čijem je kupatilu dobio osnovna sredstva za ličnu higijenu, zna da, ma koliko mali bili, hotelski sapunčići ne mogu da se potroše za par dana boravka.

Ali, da li ste se ikad zapitali šta se dešava sa upotrebljenim ali nepotrošenim sapunima? Ne brinite, neće ih naslediti sledeći gosti.

Dobar deo njih iz svetskih lanaca hotela isporučuju se organizaciji Očistimo svet (Clean the World). Reč je o kompaniji sa sedištem u Orlandu koja reciklira hotelske sapunčiće i od njih pravi nove.

foto: AP / John Locher

Na taj način sapuni nikada ne stignu do deponije i na taj način pomažu smanjenju zagađenja lokalne životne sredine, a svi novi sapuni se šalju onima kojima su najpotrebniji.

foto: AP / John Locher

Hoteli zapravo plaćaju ovoj organizaciji da odnese načete sapune oko 50 centi (pola dolara) po sobi. Kompanija ima skladišta u Indiji, Las Vegasu, Hong Kongu, Orlandu i Montrealu. U njima se sapun topi i izliva u nove kalupe. Ovi novi sapuni se dalje šalju Crvenom krstu i drugim humanitarnim organizacijama širom sveta.

Samo u 2016. godini, ova kompanija je napravila više od 7 miliona sapuna i oko 400.000 higijenskih kompleta. Od toga je oko 500.000 sapuna podeljeno ugroženima nakon uragana Metju na Haitiju i Bahamima.

Ova organizacija takođe reciklira i bičice od nepotrošenih šampona, gelova za tuširanje i regenoratora. I njihov sadržaj se reciklira i upotrebljava za pravljenje higijenskih paketa koji uključuju četkice za zube, paste i antibakterijske gelove i dele se centrima za beskućnike širom sveta.

Kurir.rs / Time

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track