NOVA PRAVILA EU: Od 2020. stroga provera mentalnog zdravlja pilota
Foto: Profimedia

TRAGEDIJE IH NAUČILE PAMETI

NOVA PRAVILA EU: Od 2020. stroga provera mentalnog zdravlja pilota

Planeta -

BERLIN - Evropska unija uvodi novo pravilo koje podrazumeva strožu proveru mentalnog zdravlja pilota, a na snagu će stupiti 2020. godine.

Ova odluka je doneta posle avionske nesreće 2015. godine, kada je kopilot avio-kompanije "Džermanvings" namerno zabio avion u Alpe.

Evropska komisija je danas saopštila da će od 2020. avio-kompanije biti obavezne da uvedu psihološku proveru pilota pre nego što oni polete. Reč je o sistematskom testiranju pilota i osoblja aviona na psihoaktivne supstance pre njihovog zapošljavanja, kao i na nenajavljeno testiranje nakon što se oporave od bilo koje bolesti i vrate na posao.

foto: AP

Avion i putnici su se razbili u bezbroj delića rasutih po Alpima

Kopilot Andreas Lubic je 2015. zaključao kabinu aviona nakon što je pilot na nekoliko minuta izašao i nije mu dozvolio da se vrati unutra, a zatim je uključio komandu za sletanje aviona i srušio ga u Alpe.

U toj nesreći je poginulo 150 osoba.

foto: Fonet/AP

Andreas Lubic

Lubic je nekoliko godina pre toga patio od depresije, ali su vlasti i njegova aviokompanija kasnije ocenili da je sposoban da leti. Oni su nakon nesreće saopštili da nisu znali da mu se vratilo prethodno stanje.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track