OVIH 6 VIRUSA DRŽI PLANETU KAO TAOCA: Njihovu istovremenu EPIDEMIJU SZO je uspela da spreči ove godine, za sledeću nisu sigurni (VIDEO)
Foto: Profimedia

manjak sredstava

OVIH 6 VIRUSA DRŽI PLANETU KAO TAOCA: Njihovu istovremenu EPIDEMIJU SZO je uspela da spreči ove godine, za sledeću nisu sigurni (VIDEO)

Planeta -

Katastrofalna epidemija ebole je ubila 11.300 ljudi, a potrošene su milijarde dolara da se spreči njeno širenje. Svetska zdravstvena organizacija postavlja nove osnove za buduće prevencije širenja epidemija kako se slične situacije više ne bi ponavljale u budućnosti.

Kao deo novih mera, još 2015. godine, ovo međunarodno telo je počelo studiju kojom su želeli da utvrde od kojih bolesti preti slična opasnost i zbog koje bi opet moglo doći do vanrednog stanja, i kako se zaštititi od epidemije takvih razmera.

Danas, tri godine kasnije sastavili su listu nazvanu 'Bluprint prajoriti diziziz' na kojoj je šest najopasnijih virusnih bolesti koje bi mogle ubuduće da ugroze svet. Reč je o stvarno najgorim od najgorih: Ebola, MERS, Zika, Nipa virus, Lasa groznica i Rift Veli groznica.

Od ovih šest bolesti i patogena je ove godine već umrlo 190 ljudi, a zaustavljanje epidemije koštalo je milione dolara. Ali problem nije rešen i velika je verovatnoća da će se ponovno pojaviti i zaraziti još više ljudi. Predviđa se da bi mogle da ubiju hiljade ljudi, ugroze svetsku provredu i izazovu pogubne posledice, a gotovo da se i ne zna da su sve ove bolesti bile aktivne tokom juna.

Dr. Majk Rajan, pomoćnik direktora Svetske zdravstvene organizacije kaže da se ovakva aktivnost svih smrtonosnih bolesti nije dogodila u poslednjih 25 godina, pa je ZSO neprestano u pripravnosti. "Postoji verovatnoća da se opet pojavi takav eksces, a naša je dužnost da budemo spremni jer je naša civilizacija zavisi od slobodr kretanja i slobodnom protoku ljudi i roba", kaže on, a drugim riječima - poručuje da upravo to povećava rizik brzog širenja bolesti s kraja na kraj sveta.

Kako kaže Rajan, svet obično sazna za 4-5 različitih epidemija godišnje, ali one se obično ne događaju u isto vreme. Ali, ova situacija u kojoj istovremeno na različitim područjima hara šest smrtonosnih bolesti je doista presedan i kako Rajan kaže 'globalni test na stres'.

"Ako se bilo koja od ovih epidemija podceni, bit će mnogo teže zaustaviti katastrofu", kaže Lojs Pejs, predsednik i izvršni direktor Globalnog veća za zdravstvo. I dok su ove godine uspeli da epidemije zadrže pod kontrolom, stručnjaci su zabrinuti zbog sve manjih ulaganja u istraživanje i razvoj, što je najvažniji faktor u suzbijanju rizika od širenja epidemija.

Strahuju i od same pomisli na scenario u kojem neće moći zaustaviti epidemiju jer to ne samo da bi ugrozilo ljudske živote, nego i globalnu bezbednost i stabilnost, budući da virusi ne poznaju državne granice.

Kurir.rs/Express.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja