TUŽAN PRIZOR NA MORU: Orka četiri dana plivala uz svoje uginulo mladunče, a to je samo deo tragedije (VIDEO)
Foto: Printscreen

STRAŠNO

TUŽAN PRIZOR NA MORU: Orka četiri dana plivala uz svoje uginulo mladunče, a to je samo deo tragedije (VIDEO)

Planeta -

Ženka kita nosila je četiri dana mrtvo telo svog mladunčeta odbijajući da ga ostavi, pa se odvojila od svoje grupe koja se kretala oko ostrva Vankuvera.

Majka kita, koju su istraživači nazvali J35, donela je mladunče na svet ovog četvrtka i u Centru za istraživanje kitova kraj Viktorije primećeno je njihovo zajedničko kretanje. Međutim, za nekoliko sati mladunče je umrlo, a grupa kitova s kojima su se kretali udaljila se s tog područja.

“Telo mladunčeta je tonulo i majka ga je stalno gurala”, stoji u izjavi Centra za istraživanje kitova.

"J35 gurala je telo mladunčeta sve do petka", kako je izjavila Lisa Murbi iz Centra za istraživanje kitova. Kitovi su poznati po tome da i do nedelju dana plivaju s telima uginulih.

Smrt ovog mladunčeta otkriva veću tragediju koja je zadesila kitove i ekosistem unutar kojeg žive na području od Sijetla do Vankuvera. Iz Centra koji nadgleda populaciju kitova za američku i kanadsku vladu, tvrde kako su prošle tri godine otkako je rođen kit koji je preživeo. Stopa preživljavanja u poslednje dve decenije bila 75 odsto.

Smanjenje broja kitova povezano je s nestankom još jedne pacifičke vrste – lososa činuk. Ovog meseca ribari iz države Vašington objavili su kako će prestati da love losose kako bi spasli kitove.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Youtube/Printcreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track