MISTERIJA LEDENOG PREKRIVAČA: Tim naučnika se uputio na Grenland, a ono što su našli pod ledom debelim 80 metara ih je potpuno očaralo (VIDEO)
Foto: Profimedia

ratne priče

MISTERIJA LEDENOG PREKRIVAČA: Tim naučnika se uputio na Grenland, a ono što su našli pod ledom debelim 80 metara ih je potpuno očaralo (VIDEO)

Planeta -

Sredinom jula 1942. šest borbenih aviona "lokhid" P-38 i dva bombardera B-17 "leteća tvrđava" upali su u mećavu, dok su bili podrška saveznicima u ratu na britanskim ostrvima.

Zbog opasnog vremena, avioni su morali hitno da slete na zaleđenu površinu Grenlanda. Sletanje je bilo uspešno i svi članovi posada spaseni su devet dana kasnije. No, avioni su ostali prikovani za zemlju. Tokom nekoliko decenija, ledeni pokrivač koji stalno menja debljinu i izgled, prekrio je avione koje od tada zajedničkim imenom zovu "izgubljena eskadrila".

50 godina kasnije, 1992. godine, jedna ekspedicija koja je došla da vidi što je s ostavljenim avionima, ostala je u šoku. Avioni su nestali, a jedan od njih pronađen je na dubini od stotinak metara ispod ledenog prekrivača.

Pet Eps i Ričard Tejlor iz Atlante godinama su tragali za avionima, a prvi put su na jedan naišli 1988. zahvaljujući novoj radarskoj tehnologiji. Avion je pronađen dve milje dalje od lokacije na kojoj su ga piloti ostavili i bio je prekriven ledom debelim 80 metara. Bio je to P-38 koga su uspeli da otkopaju i obnove toliko da bude opet sposoban za let. Nazvali su ga "Glacier Girl" (Devojka s glečera).

Sad svi žele da pronađu i ostale avione. Akciju vodi neprofitna organizacija "Arktik hot point solušns", čiji su članovi otkrili još jedan P-38.

Tragovi drugog aviona prvi put su otkriveni 2011. godine kada je ekipa pretražila područje s radarom u potrazi za objektima pod ledom. Ranije ove godine, tim se vratio zbog ugradnje novog radara koji je bio postavljen na dron kako bi efikasnije tražili nestali ratni brodovi iz Drugog svetskog rata

Kada je otkriven P-38, tim za pretraživanje koristio je termalnu sondu koju je sledila čelična cev dugačka oko 75 metara.

foto: Youtube/Printscreen

Reč je o sistemu za otapanje. Njime su pokušavali da dopru do objekta i uvere se da je uopšte reč o avionu. Ssitem za otapanje pratio je trag sonde, bušeći rupu širine od oko jednog metra, a kad je doprla do predmeta, tim je bio ugodno iznenađen što je to zaista bio jedan od nestalih P-38. "Kad smo sondu izvukli natrag na površinu na njoj je bilo tragova hidrauličnog ulja kakvo koriste avioni i to nam je bio dovoljan dokaz", kaže Džim Salazar.

foto: Youtube/Printscreen

Tog sudbonosnog dana 1942. godine, avionom "eho" pilotirao je Robert Vilson. Tim planira da se vrati sledećeg leta i počne sa izvlačenjem drugog P-38. I ovoga puta će se koristiti velike ploče za grejanje, kako bi napravio tunel do aviona, a zatim će radnici oko njega udarima tople vode napraviti pećinu. P-38 će rastaviti u komade i tako dopremiti na površinu.

Međutim, istraživanje se neće tu završiti jer se pod ledom nalaze još četiri letelice "izgubljene eskadrile", ali one nisu jedine koji su ostale pod ledenim prekrivačem. Tu je još nekoliko nestalih aviona koji su tokom Drugog svetskog rata leteli iznad Grenlanda prema Americi i obrnuto. Samo 20 milja od mesta gde se nalazi "izgubljena eskadrila", u uvali Koge na Grenlandu, tim i dalje traži svoju primarnu metu: avion Gruman J2F Dak. Reč je o američkoj amfibiji, a veruje se da su u njemu još uvek tri člana posade.

Kurir.rs/Express.hr Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track