VATIKAN ĆE SE OD OVOG TEŠKO OPORAVITI: Opatice masovno prijavljuju silovanja, optuženi SVEŠTENICI I BISKUPI (VIDEO)
Foto: EPA

neće da ćute

VATIKAN ĆE SE OD OVOG TEŠKO OPORAVITI: Opatice masovno prijavljuju silovanja, optuženi SVEŠTENICI I BISKUPI (VIDEO)

Planeta -

Priča o seksualnom zlostavljanju opatica od strane sveštenika i biskupa eksplodirala je u javnosti. Svedočanstva stižu iz celog sveta, a pokret #MeToo podstakao je raspravu o onome o čemu se nije pričalo decenijma

"Pravila sam se da se to nije dogodilo. Taj događaj otvorio je jednu bolnu ranu u meni", ispričala je jedna opatica za AP. Tajnu je skrivala skoro 20 godina.

Najgori trenutak njezina života dogodio se u - ispovedaonici. Dogodilo se to 2000. godine, a sveštenik je nasrnuo na nesrečnu opaticu usred ispovesti. Nakon silovanja nije više imala hrabrosti da ide na ispovest.

"Užasavala sam se gotovo svih sveštenika. Nisam se bojala samo svog duhovnog oca, ali on je živeo u drugoj državi..."

Lavina se, u svakom slučaju zakotrljala. Ove nedelje grupa opatica iz Čilea pojavila se na nacionalnoj televiziji i ispričala kakve je strahote proživljavala u jednoj maloj župi. Nisu ih zlostavljali samo sveštenici, već i druge opatice. Sve su prijavile svojim nadređenima, ali odgovora s druge strane nije bilo...

Na drugom kraju sveta, indijska opatica je prijavila policiji biskupa i optužila ga za silovanje. Takav potez do pre godinu dana bio bi nezamisliv. U Africi je situacija još gora. Na primer, dobro poznati sveštenik iz Ugande Entoni Musala poslao je pismo svojim nadređenima i upozorio ih da je čuo za 'romantične veze između sveštenika i opatica'.

Za iskrenost je nagrađen - suspenzijom! Nije smeo da drži propovedi sve do juna ove godine kada se izvinio za svoje reči...

"Ćutanje je predugo trajalo i zato sam jako tužan i razočaran. Budimo realni, već dugi niz godina se znalo za ovo - rekao je Karlijn Demasure, jedan od vodećih stručnjaka po pitanju seksualnog zlostavljanja.

U Vatikanu je zavladao 'zavet ćutanja', odgovornost su prebacili na lokalne crkvene lidere, pa neka oni rešavaju probleme sa svešteenicima silovateljima.

"Znate koji je problem? Sveštenik će uvek reći 'ona je to htela", rekao je Demasure dodavši da neželjene trudnoće takođe nisu tako retke.

"Uglavnom se to rešava pobačajem. Svešteenik sve plati. On ima novca, opatica nema..."

Kurir.rs/NY Times

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track