PUTINOVI BAJKERI NAPRAVILI POMETNJU: Noćni vukovi otvorili bazu u Slovačkoj, a u zemlji se digla uzbuna, evo i zašto! (VIDEO)
Foto: printscreen

panika

PUTINOVI BAJKERI NAPRAVILI POMETNJU: Noćni vukovi otvorili bazu u Slovačkoj, a u zemlji se digla uzbuna, evo i zašto! (VIDEO)

Planeta -

Noćni vukovi, ruski bajkerski klub blizak Vladimiru Putinu, osnovali su ogranak u Slovačkoj, članici EU i NATO.

Njihova ekspozitura u slovačkom selu Dolna Krupa, 70 kilometara od Bratislave, liči na vojnu bazu. U njoj se, naime, nalaze stari tenkovi i druga vojna baza, što je, razumljivo, izazvalo uzbunu u zemlji.

O bliskoj povezanosti Kremlja i Noćnih vukova svedoči i to što je ruska vlada nazvala ovu bazu "evropskim centrom". Putinovi bajkeri su pod američkim sankcijama zbog optužbi da su učestvovali u ratu u Ukrajini na strani ruskih separatista u pokrajini Donbas, na granici Ukrajine i Rusije.

Kako izveštava BBC, ova "baza" nalazi se na privatnom posedu Jozefa Hambaleka, vođe slovačke nacionalističke grupe NV Europa. Na istom mestu ranije je bila farma svinja. Hambalek tvrdi da su vojna vozila tu jer otvara muzej Drugog svetskog rata, s posebnim naglaskom na sovjetske jedinice koje su koristile motocikle.

Hambalek je prošle nedelje ispred "muzeja" pretio novinarima vičući da će , da će "otići po svoju pušku". Slovački predsjednik Andrej Kiska nazvao je u današnjoj izjavi Noćne vukove "ozbiljnim bezbednosnim rizikom" i "alatom režima koji je umešan u okupaciju susedne zemlje", referirajući se na okupaciju Donbasa i aneksiju Krima.

Ministar vanjskih poslova Peter Susko rekao je za BBC da će aktivnosti ovog navodnog motorističkog kluba biti "pažljivo nadzirane".

Kurir.rs/BBC

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track