VELIKA POTERA U ŠVEDSKOJ! UKRALI NEPROCENJIVE KRALJEVSKE DRAGULJE, PA POBEGLI GLISEROM! Policija: Trenutno je 1:0 za lopove! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

OPELJEŠILI KATEDRALU IZ 13. VEKA

VELIKA POTERA U ŠVEDSKOJ! UKRALI NEPROCENJIVE KRALJEVSKE DRAGULJE, PA POBEGLI GLISEROM! Policija: Trenutno je 1:0 za lopove! (VIDEO)

Planeta -

U Švedskoj traje potera za lopovima koji su u ponedeljak usred bela dana ukrali neprocenjive kraljevske dragulje i pobegli gliserom.

Dva lopova uskočila su u gliser u blizini katedrale Strangnas na jugoistoku Švedske i pobegla s draguljima iz 17. veka. Ukradene su dve krune kralja Karla IX i kraljice Kristine i jedno kraljevsko žezlo, optočeno zlatom i draguljima, čija vrednost nije procenjena.

"Moj prijatelj je video dvoje ljudi kako trče. Ugledao sam gliser, mali beli brodić. Dva muškarca brzo su uskočila u njega. Odmah sam znao da su lopovi zbog njihovog ponašanja i činjenice da ih je gliser čekao", izjavio je Tom Rosvel koji je pozvao policiju odmah posle incidenta.

Policija je pokrenula poteru na kopnu, moru i iz vazduha. Brodovi, avioni, helikopteri i automobili krenuli su u svim smerovima, ali bez rezultata. Vlasti su izjavile da još uvek ne znaju gde su lopovi pobegli.

"Trenutno je 1:0 za njih", rekao je policijski portparol Tomas Agnevik. "Brodom možete doći do Malarena, Kopinga ili Arboga na zapadu, pa do Vasterasa, Eskilstuna ili Stokholma na istoku", rekao je i dodao da se potraga nastavlja.

Ukradeni predmeti bili su zaključani u staklu u katedrali iz 13. veka. "Oni su deo nacionalne kulturne baštine. Ovo je krađa od švedskog društva", rečeno je iz saopšteno.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track