ODZVONILO SILOVATELJIMA I NASILNICIMA U FRANCUSKOJ: Usvojen zakon protiv seksa s maloletnicima i zlostavljanja na ulici
Foto: Profimedia

oštre kazne

ODZVONILO SILOVATELJIMA I NASILNICIMA U FRANCUSKOJ: Usvojen zakon protiv seksa s maloletnicima i zlostavljanja na ulici

Planeta -

Francuski parlament usvojio je zakon kojim se suzbijaju polni odnosi sa maloletnicima i kojima se uvode kazne na licu mesta za uznemiravanje na ulici.

Skupština je zakon usvojila sa 92 glasa za i nijednim protiv. Kazne predviđene novim zakonom su od 90 do 750 evra za uznemiravanje na ulici ili javnom prevozu.

Nove odredbe zakona tretiraju polni odnos sa detetom ispod 15 godina kao silovanje.

Zakon o zlostavljanju maloletnika postao je aktualan nakon ovogodišnjeg slučaja u kojem su kako je objavljeno tužioci najpre odbili da optuže jednog muškarca za silovanje 11-godišnje devojčice "jer je ona pristala na polni odnos".

Prema novom zakonu, sudije će moći da silovanjem smatraju polni odnos sa detetom ispod 15 godina "ako druga strana zlorupotrebi detetov nedostatak neophodnog razumevanja da bi se upustilo u odnos".

Feminističke grupe tražile su da se utvrdi minimalna dob ispod koje bi odnos sa detetom automatski bio smatran silovanjem, ali je vlada rekla kako je službena pravna analiza isključila tu mogućnost.

Zakon takođe predviđa kazne na mestu dogadaja od najmanje 90 evra za polno uznemiravanje na ulici.

Kako se navodi, i to pitanje se našlo u vestima zbog skandala ove nedelje koga je zabeležila kamera u Parizu kada je muškarac udario mladu ženu koja mu je odgovorila posle uznemiravanja.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja