UZMITE SVOJE LEŽALJKE I ODLAZITE ODAVDE: Ovako Grci brane plaže od alavih zakupaca! (FOTO)
Foto: Printscreen Facebook

odbrana plaže

UZMITE SVOJE LEŽALJKE I ODLAZITE ODAVDE: Ovako Grci brane plaže od alavih zakupaca! (FOTO)

Planeta -

Ove godine prvi put su ležaljke i suncobrani postavljeni na plaži Milos na Lefkadi, što je izazavalo bes kako meštana, tako i turista.

Razlog nezadovoljstva je što je ovo jedina plaža na ostrvu koja nije komercijalizovana i koja je sačuvala prirodni izgled. U nedelju ujutru održan je prvi protest na Milosu, a demonstranti, većinom stanovnici mesta Agios Nikitas, došli su rano ujutro na plažu i crvenom trakom obeležili mesto zauzeto ležaljkama, uzvikujući: "Uzmite svoje ležaljke i odlazite odavde", objavljeno je na Fejsbuk grupi Grčka ostrva.

foto: Printscreen Facebook

Protesti su najavljeni i za naredne dane. Navodi se da je jedino na ovoj plaži priroda ostala netaknuta zbog čega je bila atraktivna za hiljade Grka i stranih turista.

" Pre nekoliko godina gradonačelnik Lefkasa je lično uklanjao ležaljke sa Porto Kacikija. Vidim da su vraćene. Ne znam šta se dešava, ali znam da stanovnici Lefkade to ne odobravaju i da će biti više protesta. To su ponosni ljudi i svaka im čast!" - navela je Snežana K.

foto: Printscreen Facebook

" Bila sam pre dve nedelje na ovoj plaži i nije bilo ležaljki, a da ne pričam o tome da je put kroz šiblje i brdo izuzetno uzak i na nekim delovima ne mogu dvoje da se mimoiđu. Tako da ne znam odkud ta neprirodna ideja da se stave ležaljke - napisala je Jelena Z.-

Grci se godinama bune protiv toga što se plaže eksploatišu kako bi se što više novca zaradilo od turista. Zbog toga su plaže krcate ležaljkama, ne može da se spusti peškir i uživa, a sve se naplaćuje papreno.

foto: Printscreen Facebook

Naplaćivanje parkinga ispred plaže, ležaljki, suncobrana, pića koje ste često obavezni da kupite u plažnom kafiću sa ležaljkama, dnevno jednu osobu košta minimum 10 evra. Osim visokih troškova, turistima umanjuje ugođaj i to što ne mogu da uživaju na prirodnoj i neuređenoj plaži. Na mnogim plažama od ove godine zabranjeno je i unošenje hrane i pića, te će vam i ova pravila dodatno izbiti pare iz džepa.

Kurir.rs/Blic

Foto printscreen Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track