BRISEL U PANICI ZBOG BREGZITA: Otkriveno zašto EU mora da postigne dogovor sa Velikom Britanijom (VIDEO)
Mišel Barnije i Tereza Mej, Foto: EPA/Twitter

pobeda

BRISEL U PANICI ZBOG BREGZITA: Otkriveno zašto EU mora da postigne dogovor sa Velikom Britanijom (VIDEO)

Planeta -

Izgleda da je EU spremna za kompromis u odnosu na Bregzir nakon što je njen glavni pregovarač Mišel Barnije objavio mnogo mekši stav u vezi sa pregovorima u odnosu na ranije.

Nakon nekoliko meseci okolišanja i odbijanja da prohvati kompromis, Barnije je bio pod pritiskom vlada zemalja članica koje su svesne da bi Britanija bila spremna da ode bez dogovra ili po pravilima STO.

"Predlaže se primenjivanje carinskih pravila EU bez učešća u pravnom poretku EU. Tako VB želi da vrati suverenitet i kontrolu nad svojim zakonima, koje poštujemo, ali ne može tražiti od EU da izgubi kontrolu nad svojim granicama i zakonima", tvitovao je Barnije.

Izjava je došla usred izveštaja u Briselu da su zvaničnici EU zabrinuti da je Britanija preuzela inicijativu.

"Mišel Barnije je i dalje glavni pregovarač EU27, ali njegovi smernice pregovaranja postavljene su od strane šefova država mogu se primeniti pod pritiskom Tereze Mej", rekao je jedan neimenovani diplomata.

On je priznao da postoji saznanje da se ako izbegnu scenario bez dogovora "nešto mora uraditi".

Izvori u Briselu su rekli da je Francuska najteži pregovarač ali da je "izolovana" u svom pritisku na Britaniju.

Neočekivano omekšavanje pozicije EU prati upozorenje novog ministra inostranih poslova Džeremija Hanta da se EU suočava sa katastrofom ako izazove "odlazak Britanije bez dogovora".

Izveštaji su pokazali da će opcija Svetske trgovinske organizacije - u kojoj će Velika Britanija neće platiti 39 milijardi funti za ulazak iz EU i nastaviti da trguje sa Unijom po pravilima Svetske trgovinske organizacije - pomoći Velikoj Britaniji da raste.

Ekonomisti su istakli da zemlje koje koriste pravila STO imaju tri puta više uspeha nego u trgovini sa EU, nego zemlje članicama, a to bi moglo povećati prihode Britanije za 80 milijardi funti godišnje.

Kurir.rs/Express.co.uk

Foto: EPA/Tviter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja