Najnovije vesti

BRITANSKI RATNI BROD UPLOVIO U TOKIO: Prst u oko Kini i Severnoj Koreji! Evo čime je sve HMS Albion opremljen! (FOTO)
Foto: Reuters / Toru Hanai

amfibijski desantni brod

BRITANSKI RATNI BROD UPLOVIO U TOKIO: Prst u oko Kini i Severnoj Koreji! Evo čime je sve HMS Albion opremljen! (FOTO)

Planeta

Britanski ratni brod uplovio je danas u luku u Tokiju, što je samo deo težnji Velike Britanije da proširi svoje vojno prisustvo u azijsko-pacifičkom regionu.

Brod HMS Albion, koji obezbeđuje pomorsku bezbednost i nadzor, drugi je od tri britanska ratna broda koja su ove godine raspoređena u Aziji, što nije bilo praksa nekoliko godina unazad, navodi AP.

foto: Reuters / Toru Hanai

"Naše prisustvo je samo deo mnogo šire posvećenosti Kraljevske mornarice azijsko-pacifičkom regionu ove godine", rekao je kapetan Tim Nild tokom pozdravne ceremonije i najavio zajedničku vojnu vežbu sa Japanom, jugozapadno od Tokija.

foto: Reuters / Toru Hanai

Britanija i Japan su se prošle godine dogovorili da intenziviraju odbrambenu saradnju zbog rastućih pretnji iz Severne Koreje, ali i zbog spora sa Kinom oko teritorija u Južnom Kineskom moru.

foto: Reuters / Toru Hanai

Nild je naveo da je britanska mornarica posvećena sprovođenju sankcija Severnoj Koreji i zaštiti međunarodnog sistema zasnovanog na pravilima, a napominje i da je taj region važan za britansku spoljnu trgovinu.

Pogledajte čime je sve opremljen ovaj 22.000 tona težak brod nosač, na kojem je oko 120 marinaca spremnih za zajedničku vežbu sa Japancima:

1 / 10 Foto: Reuters / Toru Hanai

Japanski zvaničnik koji je dočekao britanski brod pozdravio je sve veću posvećenost Britanije regionu, uključujući i sprovođenje sankcija Severnoj Koreji.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Reuters / Toru Hanai

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...